Renesansna zgrada Rektorata uskoro u skupom, novom ruhu

OSIJEK – Na zgradi Rektorata Sveučilišta J.J.Strossmayera, smještenoj na sjevernoj strani Trga Svetog Trojstva u Tvrđi, počeli su radovi.

Postavljene su skele, a radnici su počeli skidati žbuku s pročelja. Riječ je o uređenju pročelja zgrade Rektorata, koje će se raditi sljedećih mjeseci, sve dok to budu omogućavali vremenski uvjeti. Prof.dr.sc. Dragomir Krumes, prorektor za obnovu i razvoj i redoviti profesor Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, voditelj je tročlanog stručnog povjerenstva koje je odabralo izvođača radova. On kaže da se na javno nadmetanje za ustupanje radova javilo pet ponuditelja. Povjerenstvo je utvrdilo da je najpovoljniji ponuđač Gradnja d.o.o., pa je ta osječka tvrtka odabrana za izvođača radova na pročelju zgrade Rektorata. Ne zna se još koliki će biti ukupan iznos novca potreban za obnovu. Senat je na sjednici održanoj 22. srpnja donio odluku kojom je dao suglasnost prof.dr.sc. Gordani Kralik, rektorici Sveučilišta J.J.Strossmayera, za potpisivanje ugovora s tvrtkom “Gradnja” za izvođenje obnove pročelja zgrade Rektorata Sveučilišta u iznosu od 2.4 milijuna kuna. No, ta sredstva, kaže naš sugovornik, neće biti dostatna za završetak radova.

Prorektor Krumes ističe da se u projekt obnove pročelja ušlo u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika, jer riječ je o jednoj od najvrjednijih i najimpozantnijih zgrada spomeničke baštine Osijeka. Zgrada Glavne komande bila je u početku vojno zapovjedništvo, zatim vojarna, a podignuta je po nalogu princa Eugena Savojskog 1726. godine, kao sinteza renesansnog i baroknog stila. Pročelje je zgrade renesansno, osim portala koji je tipično barokni s dvostrukim stupovima u dovratnicama. Zgrada je u početku imala samo jedan kat, a 1765. godine dograđen je drugi. – Uredit će se pročelje cijele zgrade, i to u cijelosti. Projekt je gotov, a planirano je da se izmijeni kamen na pročelju zgrade te svi prozori. Očekujemo da će radovi ili bar njihov najveći dio biti gotovi do Nove godine, no sve ovisi o izvođaču radova, ali i pravilima zaštitarske struke vezane uz objekt spomeničke baštine.

Obnova se radi prema starom uzoru, odnosno prvobitnom izgledu, te se nadamo da će nakon završetka radova zgrada Rektorata zasjati novim sjajem – kaže prorektor Krumes. Kolika će sredstva biti potrebna naš sugovornik nije mogao precizirati. Rekao je da, primjerice, samo kamen stoji dva milijuna kuna. Ovo nije prvi građevinski zahvat na zgradi Rektorata nakon Domovinskog rata. Prije radova na pročelju, postavljene su nove stepenice, a uređeno je i predvorje. Nakon završetka radova na fasadi, bit će uređeno sve osim dvorišnog dijela zgrade. Autor: V.LATINOVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr