Reprezentativna vila iz 19. stoljeća propada zbog Ministarstva pravosuđa

OSIJEK – Izgled zgrade bivše Ortopedske bolnice na križanju osječkih ulica Radićeve i Reisnerove nalik je onom iz horor filmova, u kojima se, iz takvih zapuštenih građevina, očekuje iskakanje vampira ili serijskih ubojica.

Zarasla je u travu i korov, porazbijani su prozori, prekriveni paučinom, zidovi su obrasli u bršljan i kojekakvo raslinje. Kroz pokidanu ogradu puca pogled na razbijene boce od alkoholnih pića i smeće, iz čega je lako zaključiti kako se tu okupljaju vandali. Pojedini se građani znaju našaliti i reći da su vidjeli ruku omotanu u crno kako maše s prozora, pa nekadašanja Ortopedija danas služi još samo za plašenje djece. – Tragično je što se tako nešto nalazi u samom središtu Osijeka! Nitko o toj zgradi ne brine, postala je ruglo koje narušava sliku grada. Svakodnevno prolazim pokraj nje i ne mogu vjerovati kako nitko ništa ne poduzima i ne uređuje je – rekao je Josip Urbanovski, kojega smo zatekli u blizini.

Bivša je Ortopedska bolnica, podsjetimo, napuštena od rujna 1998. godine, a do danas je prati problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Vlasnik je dijela bolnice bio dr. Julije Batory, a njegov sin Ivan zatražio je povrat imovine. Na zahtjev mu je 4. veljače 2003. godine Ured za imovinsko-pravne odnose donio pozitivno rješenje. Drugi dio građevine, pak, pripada državi. No, Ministarstvo je zdravstva uložilo žalbu na tu odluku. Pojedini objekti, naime, koji služe za obavljanje zdravstvenih, kulturnih i još nekih djelatnosti izuzeti su od povrata, a vlasniku se nadoknađuju novčanim iznosom ili na neki drugi način. Naravno, ako imovina u trenutku zahtjeva za povratom služi takvoj svrsi.

Donijeli smo pozitivno rješenje jer je zgrada u to doba bila napuštena, no Ministarstvo je zdravstva očito imalo druge planove. Proslijedili smo sve Ministarstvu pravosuđa prije dvije godine, a do sada nema nikakve presude. Inače, oni imaju mnogo zahtjeva pa će do donošenje konačne odluke vjerojatno proći još dosta vremena – pojašnjava Ljiljana Filipović, voditeljica Odsjeka za imovinsko-pravne poslove u županijskom Uredu državne uprave. S dr. Ivanom Batoryjem nismo uspjeli stupiti u kontakt jer živi i radi u Švicarskoj. I dok papiri čekaju svoj red u ladicama Ministarstva pravosuđa, vrijedno zdanje propada.

Zgrada bivše Ortopedije je vrlo solidno građena, nije je gradio bilo tko! Krasan je to kompleks i po izgledu i lokaciji te bi bio reprezentativan primjerak kada bi ga obnovili – smatra Stjepan Sršan, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku. Građena je u ladanjskom stilu s početka 19. stoljeća, s lijepim parkićem u dvorištu, koji su danas okupirale vrane. Ne bi nikako trebalo dopustiti, smatra Sršan, da to zdanje propada, nego bi je trebalo, dok još nije prekasno, urediti. Autor: SuzanaLEPAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr