Riječani ostali bez plina

Rijeka – Distribucija gradskog plina obustavljena je svim korisnicima odmah nakon oštećenja plinovoda na izlazu iz plinare. Sedam tisuća riječkih kućanstava dobit će plin danas poslije osam sati

Sedam tisuća riječkih kućanstava koja koriste gradski plin, jučer ujutro ostalo je bez plina koji bi u njihova domaćinstva trebao biti pušten danas poslije osam sati. Naime, jučer oko 10.30 sati, uslijed izvođenja radova na kanalizaciji u Ulici Milutina Barača (bivša Industrijska ulica) došlo je do oštećenja glavnog plinovoda gradskog plina na izlazu iz plinare, zbog čega je odmah po dojavi obustavljena distribucija gradskog plina svim korisnicima. Prema riječima rukovoditelja Energove službe marketinga Duška Radulovića, interventna služba Energa odmah je izašla na teren i započela s izvođenjem sanacije na plinovodu. – Naše ekipe odmah su intervenirale i bile spremne raditi tijekom cijeloga dana i noći kako bi kvar čim prije bio otklonjen te kako bi građani tijekom sljedećeg jutra dobili plin. Ni krivi ni dužni, ovaj put dobili smo po repu. Naime, do oštećenja je došlo kada su izvođači radova na kanalizaciji nenamjerno probili glavnu cijev. Srećom, odmah se reagiralo, ali kako je riječ o glavnom plinovodu, morali smo zatvoriti plin i to građanima koji koriste gradski plin. Ujedno nije bilo opasnosti za građane jer skoro ništa plina nije iscurilo, kazao je Radulović.

Pozivi građana

Dodao je da su oko podneva počeli pozivi građana koji su ostali bez plina, ali neke panike u tom smislu nije bilo. Ipak, Energo je putem radija uputio građanima obavijest da odmah zatvore svoje ventile ispred plinskih brojila za vrijeme trajanja radova, što je uobičajeno u takvim situacijama.

Ujedno, iz Energa obavještavaju građane, korisnike gradskog plina, da obrate pažnju na moguće nepravilnosti u radu štednjaka i plinskih bojlera prilikom današnjeg puštanja u rad. Naime, zbog ulaska zraka moguće je da se plamen nekoliko puta ugasi, ali će to potrajati svega nekoliko minuta. Direktor Vodovoda i kanalizacije Željko Mažar, čije je komunalno poduzeće glavni investitor projekta izgradnje kanalizacije u Ulici Milutina Barača, kazao je da je do oštećenja cijevi došlo nenamjernom pogreškom djelatnika izvođača radova, a riječ je o Građevinskom poduzeću Krk.

Trusan teren

Ovdje je riječ o višoj sili, i sami smo zbog toga nesretni jer nam to stvara dodatne napore i troškove u radu. Naime, teren na kojem se izvode radovi dosta je trusan, nasut prema moru i nerijetko dolazi do slijeganja zemlje prilikom radova. Upravo zbog toga u proteklih mjesec dana imali smo nekoliko sitnijih probijanja, odnosno oštećenja vodovodnih cijevi, koje ovom prilikom nisu oštećene. Izvođači radova znaju gdje se cijevi nalaze, ali u ovom slučaju cijev je prekrila nasuta zemlja i nije ju bilo moguće izbjeći. Mi smo u kontaktu i s izvođačima i s Energom i mogu poručiti građanima da nema razloga za paniku, rekao je Mažar, dodajući da možda više opreza u budućem radu na tom dijelu projekta ne bi bilo naodmet. Sanja GAŠPERT Izvor: Novi list www.novilist.hr

»Povijesno« puknuće cijevi

Jedan od djelatnika Energa kojega smo zatekli na terenu, a koji je želio ostati anoniman, kazao je da je ovo prvi put u skoro 160 godina dugoj povijesti plinare u Rijeci da je čitav grad ostao bez gradskog plina. Glavni razlog tome je oštećenje glavnog plinovoda. Kućanstva u čijim je objektima već uveden miješani plin nisu imali tih problema.

Za dlaku izbjegnuta katastrofa

Jučerašnji komunalni incident, srećom, prošao je bez žrtava. Međutim, s obzirom da se on dogodio u neposrednoj blizini plinare koja se pak nalazi u krugu Ininog postrojenja, ne treba niti govoriti kakve bi posljedice mogle biti da je plin procurio dalje. Srećom, plinara je nekoliko metara udaljena od samog mjesta događaja, pa su djelatnici Energa u svega nekoliko minuta osigurali prostor i zatvorili plin. Da je sve pod kontrolom i da nema mjesta panici, na terenu nam je potvrdio i poslovođa plinske mreže u Energu Marijan Škerl, koji je kazao da se sanaciji prišlo tek kada je plin zatvoren. – Naši ljudi rade da bismo kvar čim prije sanirali. Dobro su reagirali i djelatnici GP Krk koji su rupu promjera 80 milimetara odmah prekrili zemljom, pa su tek minimalne količine plina iscurile van, rekao je Škerl.

Vanjska rasvjeta – gradimo.hr

]]>