Rimska građevina bogata mozaicima

Pula – Sigurno je da je objekt veličinom i značenjem važan i dobro sačuvan i to s obzirom na naše uvjete, jer je posrijedi gradski prostor, kao i na starost.

U pitanju je, grubo rečeno, dvije tisuće godina. Glavno bogatstvo ovih nalaza je vezano uz arhitekturu, kaže dr. Alka Starac, voditeljica Antičkog odjela Arheološkog muzeja Istre, koja vodi arheološki nadzor gradilišta. Još jedan značajan nalaz iz antičke povijesti Pule otkrili su pulski arheolozi Arheološkog muzeja Istre tijekom arheološkog nadzora na gradilištu uz Gradsku knjižnicu i čitaonicu. Riječ je o višeslojnom nalazištu, a najveći dio lokaliteta čine dijelovi objekta iz rimskog razdoblja s više od 170 četvornih metara mozaika. – Riječ je o crno-bijelim mozaicima s geometrijskim motivima, objašnjava dr. Alka Starac, voditeljica Antičkog odjela Arheološkog muzeja Istre, koja vodi arheološki nadzor gradilišta. Napominje i da namjena objekta još nije definirana, a s obzirom da je riječ o velikom kompleksu predstoji daljnje istraživanje. Već je sada sigurno da će se raditi i tijekom ljeta, a bit će istražena cijela arheološka zona. »Sigurno je da je objekt veličinom i značenjem važan i dobro sačuvan i to s obzirom na naše uvjete, jer je posrijedi gradski prostor, kao i na starost. U pitanju je, grubo rečeno, dvije tisuće godina. Glavno bogatstvo ovih nalaza je vezano uz arhitekturu«, kaže dr. Alka Starac i dodaje da je na lokalitetu pronađeno i dosta freski.

Inače, arheolozi trenutačno istražuju na tri metra ispod razine asfalta. Podsjetimo, na prostoru današnjeg gradilišta u antici se nalazila gradska četvrt, a ulaz u grad bio je na mjestu današnjih ulica Castropola i Kandlerove i nosio je naziv Vrata sv. Ivana. Arheolozi, uz ostalo, tu očekuju i nalaze gradskih bedema iz antičkog razdoblja te dijelove kompleksa srednjovjekovne crkve sv. Teodora. Od početka arheološkog nadzora, koji obuhvaća cijelu površinu gradilišta, a traje od 21. ožujka, do sada je uz kameni reljef gole muške figure kojoj nedostaje glava, pronađeno i oko 400 amfora. B. ĆUSTIĆ JURAGA Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>