Rješenja za pametne ulagače

Da je visoko potkrovlje pametno rješenje, svjedoče i visoke cijene zemljišta: želi li se iskoristiti svaki kvadratni metar skupih parcela, uz pomoć visokog potkrovlja može se znatno dobiti na prostoru. Na taj način kompaktna gradnja kod građevinskih zemljišta može izvući iz iste kvadrature puno više. Dvokatnice sa jednostrešnim krovom još su bolje rješenje, ali njihova specifična arhitektura i nije baš po svačijem ukusu pa je visoko potkrovlje puno bolja zamjenska varijanta kod koje se mogu koristiti konvencionalni oblici krovišta.

Koja visina za koju namjenu?

Potrebna visina od poda do kosine krova jasno je definirana: po zakonu stanovi u potkrovlju moraju imati visinu zida pod krovom od minimalno 80 cm. Pri tome je karakter potkrovlja i dalje u potpunosti očuvan, a visina od 80 cm daje itekako veliku dobit na prostornosti. Na taj način oslobađa se prostor za smještaj velikih dijelova namještaja poput regala, tik uz zid pod kosinom krova. U dječjim sobama osobito se dobiva na povećanju prostora za igru, za razliku od kompaktnih projekata, gdje je ispod krova često vrlo tijesno.

Da bi se krevet mogao do kraja pogurati ispod krova, a da se pri tome ne riskira svaki puta udarac glavom, potrebna je visina od najmanje 100 cm što je moguće u varijanti sa krovnim nagibom od primjerice 54 stupnja.

Puno više prostora za odlaganje u kupaonici i dječjoj sobi

Još bolja je visina od 120 do 130 cm sa kojom se pozitivni efekti proširenja prostora primjećuju i kod položenijih krovova. Takva visina omogućava pozicioniranje kade ispod krova, pisaćeg stola u dječjoj sobi ili malog ormara.

Potpuno iskorištavanje potkrovnog prostora kod ove visine još uvijek nije moguće – tek visina od 2 m to u potpunosti omogućava. Nije sve u visini potkrovnog prostora, nego puno toga ovisi i o krovnom nagibu. Osnovno pravilo glasi: što je krov strmiji, lakše će se sa strane dostići smislena i iskoristiva visina.

Prijelaz prema dvokatnici

Kod visine od 170 cm, karakter potkrovlja na gornjem katu uglavnom se gubi. Prozračne prostorije sa puno mjesta za glavu osiguravaju visoku kvalitetu stanovanja: osvjetljenje potkrovnih prostorija sada nije više isključivo ovisno o zabatu, s obzirom da svjetlosne trake i prozori mogu doći i sa krovne strane te na taj način povećati prodor svjetlosti i pružiti panoramu prema van.

Potkrovlje polako postaje stambeni prostor osobitog značenja i kvalitete koji se može vrlo brzo i lako preoblikovati u zaseban stanarski prostor – što je odlična baza za rješenje problema suživota nekoliko generacija u gradskim četvrtima. Korak po korak dostignut je komfor koji pružaju dvokatnice. Objekti s visokim potkrovljem su u tom slučaju čak i bolji izbor: uz dvostrešni ili višestrešni krov u potkrovlju se dobiva puno više slobodnog prostora – što objekti na dva kata s jednostrešnim ili šatorastim krovom nikada ne mogu ostvariti

Izvor: Časopis Hausbau www.mbi.hr

]]>