Rockwoolova tvornica u Istri službeno otvorena

Sedam godina nakon što je Rockwool Grupa započela greenfield investiciju u Hrvatskoj, i uspješno riješila sve birokratske prepreke, ova high-tech tvornica svečano je otvorena 26. lipnja. Više od 300 gostiju – poslovnih partnera, klijenata, uglednih predstavnika regionalnih i nacionalnih vlasti okupilo se u tvornici kako bi proslavili ovu prigodu.

Predstavnici Vlade RH na svečanosti otvorenja bili su Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, kao i Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova, dok je Istarsku županiju predstavljao Alen Damijanić, pročelnik Odjela za gospodarstvo. Sofisticirana tvornica otvorena je na sofisticirani način. Naime, Eelco van Heel, predsjednik Uprave Rockwool Grupe i Bo Eric Weber, danski veleposlanik u Hrvatskoj, zajedno s ministrom Vrdoljakom i zamjenikom direktora HUP-a Bernardom Jakelićem, otvorili su tvornicu na simboličan način – istovremenim pritiskom “4 u 1” ikona na zaslonu iPada – a koje predstavljaju 4 glavne karakteristike kamene vune: protupožarnost, održivost, zaštitu od buke i dugotrajnost, dok se toplinska zaštita podrazumijeva.

“Sada sa svim potrebnim dozvolama, radujemo se da će ova tvornica biti u samom vrhu Grupe. Izvrsno je pozicionirana kako bi iskoristila prilike u južnoj i istočnoj Europi gdje postoji rastuća potreba za energetski učinkovitim zgradama. Pored toga, imamo tim visoko kvalificiranih stručnih djelatnika na usluzi svim našim klijentima u regiji”, rekao je Eelco van Heel.

Vrdoljak: ovakvi projekti potrebni Hrvatskoj

U prigodnom govoru ministar Vrdoljak je izjavio: “Ovaj Rockwoolov projekt je primjer onoga što je potrebno Hrvatskoj i hrvatskom gospodarstvu u ovom trenutku – velika strana izravna ulaganja koja potiču gospodarski rast, te kako hrvatska vlada može otvoriti vrata za ozbiljnije investitore tako što će uvesti regulatorne promjene i poboljšati hrvatske zakone i zakonske propise, pri čemu će nekadašnje barijere biti uspješno uklonjene. Nadamo se da će to biti pozitivan primjer novim potencijalnim ulagačima i uvjeriti ih da je Hrvatska postala moderna poslovno usmjerena zemlja. Dodatno, dobrodošlo je sudjelovanje Rockwoolove tvornice u projektu obnova javnih zgrada a kojim upravlja Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja, jer bez kvalitetne izolacije nije moguće smanjiti energetsku potrošnju.“

Kamena vuna zaštitila mobitel od jake vatre

Centralni dio službengo dijela bio je test izveden uživo; u kućicu izrađenu od kamene vune stavili smo mobitel i kućicu izložili velikoj vatri 5 minuta. Test je izveden u krugu tvornice uz asistenciju vatrogasaca iz JVP Labin. Unatoč vanjskoj temperaturi od oko 700 stupnjeva, telefon je uspješno preživio i Jelena se javila na mobitel nakon što su kućicu iz buktinje izvadili vatrogasci.

Izvađen iz buktinje mobitel je uredno funkcionirao

Anđelka Toto Ormuž
Voditeljica korporativnih poslova
Rockwool Adriatic d.o.o.