Rok za poništenje građevinske dozvole istekao prije dvije godine!

PULA – Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ovih dana provodi nadzor u službama Ureda državne uprave u Istarskoj županiji zbog brojnih propusta prilikom izdavanja lokacijske, građevinske i uporabne dozvole za stambenu zgradu i pripadajuće joj parkiralište u De Franceschijevoj ulici na Verudi Porat u Puli, koji su dijelom izgrađeni u zelenom pojasu uz samu pulsku obilaznicu.

No bez obzira na to, jučer smo u Ministarstvu saznali da je rok za eventualno poništenje građevinske dozvole za tu zgradu istekao još 2003. godine, godinu dana nakon što je dozvola izdana, te da se ovim nadzorom – ako se i utvrde nepravilnosti (a predstojnik Ureda državne uprave Radovan Juričić i njemu podređeni voditelj Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo Mladen Kancelar svojedobno su priznali njihovo postojanje!) – može pokrenuti pitanje odgovornosti osoba koje su napravile te očito krupne pogreške. Unatoč tome što je, dakle, rok za eventualno poništenje sporne dozvole istekao, odgovornost službenika koji izdaju dozvole ne zastarijeva. Podsjećamo, sporna zgrada sagrađena je još 2003. godine, ali nepravilnosti prilikom izdavanja dozvola isplivale su na površinu lanjskog ljeta, nakon što su se našoj redakciji javili okolni stanari. Juričić i Kancelar tada su priznali »grešku u vlastitim redovima«, rekavši da su greške nastajale u fazi izdavanja i lokacijske, i građevinske, i uporabne dozvole. Također su rekli da će odgovornost za to što se dogodilo snositi niz djelatnika u službama Ureda državne uprave nakon što upravnim nadzorom nadležnog Ministarstva bude točno utvrđeno činjenično stanje. Ali, unatoč Juričićevoj najavi da će upravni nadzor biti obavljen »ubrzo«, do jučer se ništa po tom pitanju nije riješilo.

Juričiću smo stoga prije dva tjedna poslali niz vrlo konkretnih pitanja o spornoj zgradi, a prošle smo subote objavili i članak »Godinu dana tajnovite šutnje o De Franceschijevoj« koji je, sada je to očito, potaknuo ministricu Marinu Matulović Dropulić da poduzme nešto konkretno u slučaju nepropisnog izdavanja dozvola u ovom slučaju. Čudi jedino to što nam je lani u srpnju Juričić rekao da je već tada zatražio upravni nadzor, a u Ministarstvu su na naš prošlotjedni napis reagirali kao da su tek sada saznali za cijeli slučaj. Kakogod, Juričić je obećao odgovoriti na naša pitanja – koja su obuhvaćala i zanimanje za planove istog investitora, pulske tvrtke Ho ruk, da do spomenute zgrade izgradi još jednu sličnu – u roku 15 dana, no jučer nam je, upravo zbog upravnog nadzora, opet uskratio odgovore. – Baš danas imamo upravni nadzor i ne mogu ništa izjavljivati dok se nadzor ne obavi, a to ne ovisi o meni, nego o onima koji ga obavljaju – rekao nam je kratko. Ni u Ministarstvu nismo uspjeli dobiti detaljnije informacije.

Rečeno nam je tek da se nadzor provodi kako bi se utvrdilo zašto se takve stvari događaju u istarskom Uredu državne uprave te da ćemo o njegovim rezultatima biti obaviješteni kada sve bude kompletirano. Ondje, međutim, napominju da je ministrica nedavno pojačala nadzore Ministarstva, zbog čega su oformljene dvije ekipe koje su stalno na terenu, a sve s ciljem da se uvede red prilikom izdavanja dozvola. Ističu i da je nadzor u Uredu državne uprave u Istarskoj županiji ujedno i poruka službenicima koji izdaju dozvole da neće proći nekažnjeno ukoliko budu radili propuste. No, nije li ta poruka stigla prekasno? Jer, ako je i moguće da su pojedini službenici u različitim službama Ureda koordinirano radili na nepropisnom izdavanju triju dozvola, kako je sve to moglo proći glatko, a da njihovi nadređeni ne primijete niz nepravilnosti? I kako to da su se Juričić i Kancelar trgnuli tek kada je potpisani novinar počeo istraživati ovaj u mnogočemu smrdljivi slučaj? Nisu li, zbog ove i niza drugih pogrešaka »u vlastitim redovima«, trebali već ranije i sami ponuditi ostavke na svoja mjesta?

I, još jednom, zašto Ministarstvo reagira tek nakon više od 13 mjeseci po objavi našeg prvog članka o nepravilnostima u Uredu državne uprave? Ova pitanja dobivaju na značaju i težini naročito kada se uzme u obzir da je od pravomoćnosti građevinske dozvole za spornu zgradu prošlo dvije godine i da ona više ne može biti poništena! Zato će biti zanimljivo vidjeti tko će, i hoće li uopće itko, odgovarati za kaos oko izdavanja dozvola za zgradu u De Franceschijevoj, pa i za svu štetu koja je, u ovom i drugim slučajevima, počinjena u istarskom prostoru. I na kraju, prenosimo mišljenje jedne osobe vrlo dobro upućene u kaos koji vlada u raspolaganju prostorom na »naš« način. »U Zadru, Šibeniku i općenito u Dalmaciji ima jako puno bespravne gradnje, ali nema čudnih izdavanja dozvola. U Istri je gotovo suprotno: ima manje bespravne gradnje, ali je jako puno ‘čudnih’ dozvola«, kaže naš sugovornik. Piše Dražen DOBRILA Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr