Rubnjaci nogostupa problem i kad su zakošeni

LABIN – U povodu današnjeg Međunarodnog dana invalida, jučer su udruga Labin Zdravi grad i Udruga osoba s invaliditetom organizirali obilazak grada, u cilju utvrđivanja pristupačnosti pojedinih lokacija osobama s invaliditetom i posebnim potrebama.

Obilazak je vodio predsjednik Udruge Đorđe Ristić, kojemu je u kretanju kolicima pomagao član Nadzornog odbora Denis Dundara. U pratnji se nalazio Donald Blašković iz gradskog Odjela za gospodarenje prostorom, Moreno Bartolić iz Holcima, jednog od najvećih sponzora Udruge, policajac Pavao Maksenčuk te novinari. Predstavnice udruge Labin Zdravi grad Eni Modrušan i Marina Brezac pridružile su im se u obilasku Trga labinskih rudara i tržnice. Posjetili su i Dom zdravlja, market na Katurama, Opskrbni centar i onaj u Ulici Zelenice. Kad je prije godinu dana osnovana Udruga osoba s invaliditetom jedan od prvih koraka koje je Grad poduzeo bilo je označavanje parkirnih mjesta za invalide. Žute se oznake poštuju i to je za pohvalu, ali na invalide obično zaboravljamo kad parkiramo na nogostupu. Na takve prepreke naišli su kod Doma zdravlja, na Trgu labinskih rudara i u centru grada. Invalidima često problem predstavlja rubnjak nogostupa, pa čak i na mjestima gdje je on, u namjeri da im se olakša kretanje, zakošen.

To su prevelike kosine pa čovjek naprosto pada kad silazi, a kad se uspinje treba uložiti dodatni napor. Mi koji imamo zdrave ruke takvu prepreku svladamo, ali kvadriplegičaru može biti nesavladiva čak i ona niža od jednog centimetra, objasnio nam je Ristić. Idealan nagib je onaj od 7- 8 posto. Primjer potpune pristupačnosti je Opskrbni centar, koji ima rezervirana parkirna mjesta i blage kosine koje vode u objekt. Market na Katurama pak nema parkirnih mjesta za invalide i visoko stubište, bez rampe. Nju nemaju ni Dom zdravlja (invalidi mogu ući u Hitnu pomoć), Klub umirovljenika, tržnica, OTP banka, zgrada Fine i gradska policijska postaja. Pošta na Zelenicama, IKB i Erste banka imaju pristupačne ulaze, ali stepenice koje vode do pošte nesavladiva su prepreka. Trg labinskih rudara i tržnica najnepristupačniji su – primjerice, Ristić ih je jučer prvi put obišao otkad se kreće u kolicima.Na kat tržnice invalidi bi mogli dizalom, što je Eni Modrušan obećala dogovoriti s Upravom. Za većinu uočenih nedostataka Grad je već sačinio idejne projekte rješenja. R. S. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>