Rupa za Eurodom kopat će se do travnja

OSIJEK – Tek za božićni vikend utihnuli su strojevi i nestali radnici s trenutačno najvećeg osječkog gradilišta – na kojemu, zapravo, gradnje još uopće nema.

Eurodom na Vukovarskoj ulici za nekoliko bi godina trebao biti jedan od najreprezentativnijih gradskih objekata, no na njegovu mjestu zasada je samo rupa, koja iz dana u dan postaje sve dublja. Kamioni zemlju odvoze već nekoliko mjeseci, pa se građani već pitaju: “Hoće li oni probiti na dugi kraj Zemlje?!”. – Nećemo kopati do Kine, točno znamo dokle kopamo. Trenutačno smo, ovisno o zoni, stigli do dubine od 12,5 do 15 metara, a ide se do 17, odnosno 18 metara na mjestima za liftove, kaže Jurica Vrdoljak iz Eurodoma. Preračunato u kalendarske pojmove to znači da će se kopati do kraja ožujka ili sredine travnja 2006. (ovisno o “karakteru” zime), kada će početi betoniranje najniže kote. Inače, razlog tako dubokom kopanju je sama veličina zgrade. Osim toga, zakoni propisuju nužnost osiguranja parkirališnih mjesta uz objekt. Budući da ih u okruženju nema, od tri “minus” etaže, prva je trgovački centar, a druge dvije parkiralište.

Radovi idu nešto sporijim intezitetom od plana, i to zbog kišnog kolovoza, što je stvaralo velike probleme pri izvođenju zemljanih radova. Tada smo od planiranih 80 tisuća kubika, izvezli tek 15 tisuća. Inače, najveći problem nam je ulazak i izlazak iz jame, odnosno prijevoz zemlje po 15-metarskoj rampi. Taj dio ćemo nadoknaditi na konstrukciji, tako da će objekt biti završen krajem 2008. godine, dodaje Vrdoljak. Inače, Eurodom će, kad se jednom završi, imati 87 tisuća četvornih metara zatvorenog prostora. Vrijednost objekta je oko 100 milijuna eura. Podsjetimo, riječ je o građevini isključivo poslovne namjene – dakle svi upiti (a kojih je mnogo) o kupovini stana u Eurodomu – uzaludni su. Autor: M. MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>