Ruše zidove da bi proširili učionice!

NAŠICE – Sve autoškole u Hrvatskoj moraju imati učionicu kvadratnog oblika površine najmanje 25 četvornih metara s školskom pločom duljine 2 metra i prometno vježbalište dugo najmanje 60 i široko 8,5 metara.

Dio je to novog pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače, kojem moraju udovoljiti autoškole koje žele nastaviti raditi i upisati se u registar. Upravo je odredba o obliku i površini učionice izazvala najviše reakcija voditelja i vlasnika našičkih autoškola, kojima je udovoljavanje uvjetima o izvođenju nastave donijelo nove troškove. Vlasnik autoškole iz Našica, primjerice, požalio se kako je ovih dana počeo rušiti zidove kako bi proširio učionicu, jer je u velikoj dvojbi i strahu od stručnih nadzornika, predstavnika HAK-a i MUP-a, koji provjeravaju ispunjavaju li autoškole uvjete za rad usklađene sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

“Pravilnik mi je prilično zagorčao život jer proširenje učionice znači i veću kvadraturu, dakle, veće troškove, a da ne spominjem ulaganja u poligon. Očito da su centimetri jako važni i za osposobljavanje kandidata za vozače, i za budući rad autoškola”, našalio se naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman, kazavši da ne želi navući gnjev stručnih nadzornika. Našički vlasnici autoškola upozoravaju i na pooštrenu odredbu o kadrovskoj strukturi, prema kojoj stručni voditelji autoškola mogu biti samo osobe s višom ili visokom stručnom spremom i koje će morati imati i položen vozački ispit iz svih kategorija za koje se može polagati u školi. Predavači u autoškoli pak moraju u roku od tri godine završiti školu prometnog, pravnog ili pedagoškog smjera. Autor: S.FRIDL Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr