S dotrajalih gradskih fasada i krovova padaju betonske gromade

OSIJEK – U Adamovićevoj ulici ispred kućnog broja 4, početkom tjedna, samo zahvaljujući pukoj sreći, izbjegnuta je tragedija koja je za posljedicu mogla imati i ljudske žrtve.

Naime, u poslijepodnevnim satima s tog se objekta u središtu grada odlomilo nekoliko većih komada betonske fasade koji su s deset metara visine pali na automobile parkirane ispred zgrade. Velika materijalna šteta i pretrpljeni strah stanara ponovno su aktualizirali problem starih i ratom djelomice uništenih pročelja, koja su već dulje vrijeme prijetnja nad glavama Osječana. Zabrinutost je svakako najveća u gradskom središtu, gdje je dnevno i najveća koncentracija prolaznika, te u stambenim zgradama u neposrednoj blizini rijeke Drave koje su tijekom rata pretrpjele najveća oštećenja. No, ništa manje poteškoća s fasadama nemaju ni stanari na Sjenjaku, Jugu 2 ili pak Vijencu Ivana Meštrovića. – Ljudi nam se žale na oštećene fasade, ali mi im ne možemo mnogo pomoći ako se oni međusobno ne mogu dogovoriti oko zajedničkog ulaganja u zgradu. Većina suvlasnika stanova već godinama krpa rupe na zgradama s kojih povremeno otpadaju komadi stare fasade, budući da dio njih nema sredstava koja bi uložili u obnovu pročelja zgrade, a drugi nemaju za to interesa, budući da su stavili stanove u privremeni najam. Ovaj je problem najaktualniji u velikim zgradama koje imaju i velik broj suvlasnika, među kojima je nerijetko uistinu teško postići dogovor oko zajedničkog ulaganja u obnovu zgrade, rekli su nam u osječkom Udruženju stanara. A u Zavodu za stanovanje, pod čijim je upravljanjem najveći broj stambenih zgrada u gradu Osijeku, od početka godine zaprimili su 145 zahtjeva za obnovu zgrada, od kojih se čak 52 posto odnosi na obnovu pročelja. Kako kažu iz Zavoda, interes za popravljanjem pročelja povećan je kod suvlasnika zgrada unatrag posljednjih pet godina, no kako je riječ o zahvatu za koji mnogi nisu imali financijskih sredstava, rijetki su se odlučivali ulagati u obnovu. Val “dotjerivanja” pročelja pokrenut je tek početkom ove godine, kada je Zavod u suradnji s Gradom, Osječko-baranjskom županijom i Privrednom bankom uspostavio posebnu kreditnu liniju uz pomoć koje suvlasnici stambeno-poslovnih zgrada mogu podići kredit za uređenje pročelja na rok otplate od deset godina s mjesečnom ratom u visini pričuve, bez depozita i naknade za kredit te uz kamatu od 0.53 posto.

Od kako je kreditna linija pokrenuta, više od polovine zahtjeva za obnovu zgrada koje smo zaprimili odnosi se na obnovu pročelja. Za sada su uređena pročelja na petnaest zgrada pod našim upravljanjem, a trenutačno se radi na Preradovićevom šetalištu, na kućnom broju 1c. Riječ je o stambenim prostorima čiju je fasadu uništio i zub vremena, a i agresija tijekom Domovinskog rata – rekao nam je Krešo Čačija iz Zavoda za stanovanje, istaknuvši kako se od ukupnog broja zahtjeva za obnovu fasade njih čak 11 posto odnosi na zgrade koje su zaštićene, odnosno imaju status spomenika kulture pa je za radove na njima potrebno odobrenje konzervatorskog odjela. To, kaže Čačija, znatno usporava procesa obnove gradskih pročelja, posebice onih u središtu grada. – Ako zanimanje suvlasnika zagrada za obnovu fasada ne bude jenjavalo, odnosno zahtjevi budu stizali ovim tempom, većina bi se njih, bar oni čije su zgrade pod našim upravljanjem, uskoro mogli riještiti straha od posljedica raspadanja fasada – zaključuje Čačija. Autor: IvanaKUKIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>