S ruševina na djecu padaju crijepovi, a građevinske inspekcije nigdje nema!

OSIJEK – Crjepovi svakodnevno padaju na nogostup, a upravo tim dijelom Gundulićeve djeca prolaze na putu prema Osnovnoj školi “Antun Mihanović”, kaže stanarka iz spomenute ulice i dodaje kako se boji da će s prvim snijegom cijeli prednji dio krovišta jednostavno pasti na ulicu.

Pojasnimo, riječ je o građevini u Gundulićevoj ulici 11 u čijem uličnom stanu nitko već duže vrijeme ne živi, što je očigledno i po neodržavanom krovu te pročelju s kojeg je većina žbuke već otpala. Samo desetak metara niz ulicu drugi je takav slučaj s napuštenom Pravoslavnom crkvom s čijeg tornja, kako govori susjeda, godinama na prolaznike padaju dijelovi konstrukcije. Neslužbeno doznajemo da vlasnica kuće na adresi Gundulićeva 11 živi u Srbiji i Crnoj Gori, a susjeda M.N. kaže kako su stanari koji obitavaju u dvorišnom dijelu zgrade pokušali kupiti ulični dio građevine jer se nalazi na atraktivnoj lokaciji, no vlasnica, iz samo njoj poznatih razloga, odbija prodati kuću.

Da ovo nije jedini slučaj takvih građevina moglo se vidjeti iz napisa u “Glasu Slavonije” otprije nekoliko mjeseci o zidu koji se srušio na dvorište stanara u Hebrangovoj ulici. I ondje je riječ o napuštenoj kući čija je stanarka preminula prije nekoliko godina, a nasljednik ili ne zna za svoje vlasništvo ili ne želi ulagati novčana sredstva u zgradu. Priča o “opasnim”, napuštenim građevinama u Osijeku tu ne završava, pa neke situacije znaju ići u tragikomičnu krajnost. Tako se u Vukovarskoj ulici, odmah uz Caritasov “Centar za dijete”, nalazi kuća čiji je cijeli vanjski zid nagnut na nogostup kojim svakodnevno prolaze stanovnici Donjeg grada. Neslužbeno smo doznali kako vlasnik doslovce čeka da se kuća sama od sebe sruši i tako izbjegne skupe troškove rušenja!?

Doznajemo kako se, prema Zakonu o gradnji, “opasnim” zgradama bavi građevinska inspekcija. Nadalje, prema članku 142. spomenutog zakona, vlasnik građevine dužan je poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti i označiti građevinu opasnom do otklanjanja takvog oštećenja. U slučaju da vlasnik ne održava građevinu ili je ne označi kao opasnu kazna je 15.000 kuna. Ipak, sudeći po broju takvih građevina u Osijeku, čini se kako nadležne službe baš i ne obavljaju svoj posao. Tako susjedima kojima svakodnevno na glavu pada kiša crjepova, čini se, jedino ostaje nada kako će netko s dubljim džepom kupiti zemljište na kojemu se nalazi opasna kuća i sagraditi kakvu peterokatnicu ili vilu. Autor: A.KRISTEK Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>