Sadnja i njega biljaka u zimskom vrtu

Ekskluzivan izgled pravog biljnog i zelenog raja u našem zimskom vrtu zahtijeva i adekvatnu izvedbu podloge. Ovdje je prije svega presudan vlastiti ukus koji određuje pravilo: što biljka ima više mjesta za korijen utoliko će joj ljepši biti vanjski površinski izgled.

Ne smijemo izgubiti smetnuti činjenicu iz vida da se biljke zasađene u posudama u svakom trenutku mogu premjestiti na drugo mjesto, dok je sa gredicama situacija sasvim drugačija – gredice zahtijevaju točno određeno mjesto koje treba predvidjeti već tijekom gradnje samog zimskog vrta budući da ih nije jednostavno kasnije premještati s jednog na drugo mjesto.

Doduše ovakvo rješenje ima i svojih prednosti: gredice znače više komocije i prostora za biljke pa sadnjom odgovarajućeg bilja zimski vrt brzo možemo pretvoriti u tropski raj; ovakvo nešto teško da je moguće postići sa biljkama zasađenim u posude.

Osvjetljenje biljaka

U normalnoj situaciji svjetlo je u zimskom vrtu više nego dovoljno za pokrivanje potreba svih prisutnih biljaka u njemu. No ukoliko u zimskom vrtu imamo veliki broj biljaka moramo znati da raspodjela svjetlosti neće biti ravnomjerna – neke biljke izborit će se za više svjetla a neke će zbog svog položaja, veličine ili razvitka dobiti manje svjetla.

Poglavito niske biljke često su ugrožene zbog sjene koju na njih bacaju visoke i široke biljke, ovakva situacija ograničava životni prostor niskih biljaka i onemogućava im pravilan razvitak.

Ovdje u pomoć priskaču takozvane dnevne lampe – one se postavljaju u neposrednoj blizini biljaka (na vrlo maloj udaljenosti) i tako im nadoknađuju potrebnu količinu svjetlosti.

Natapanje biljaka vodom

Kad jednom zasadimo biljke ispod stakla naravno da se one neće natapati vodom prirodnim putem. S obzirom na visoke temperature, poglavito tijekom ljetnih mjeseci, potrebno je biljkama osigurati dovoljnu količinu vode.

Za biljke u posudama utrošak je ovdje puno veći budući da je svaku biljku potrebno pojedinačno natapati vodom. Na gredicama je ipak moguće instalirati automatski uređaj za natapanje vodom.

Najbolju kvalitetu ima ona kišnica koja je siromašna vapnom. U principu biljke u zimskom vrtu najbolje je zalijevati vodom koja ima sobnu temperaturu.

Tipovi zimskih vrtova

Ovdje u principu razlikujemo – što je vrlo važno – tri tipa zimskih vrtova:

– Hladni zimski vrt

– Temperirani zimski vrt

– Topli zimski vrt

]]>