Sagrađeno šest seoskih ambulanti, uskoro još dvije

VUKOVAR – Većina zdravstvenih ustanova na istoku Hrvatske već se duže vrijeme suočava s kroničnim nedostatkom liječnika, a izuzetak nije ni Dom zdravlja Vukovar, kojem je prošle godine nedostajalo čak sedam stručnih osoba.

Prema riječima ravnateljice Doma zdravlja dr. Slavice Pančić, situacija se postupno poboljšava, jer se nakon nedavnog povratka pedijatra sa specijalizacije, iduće godine očekuje dolazak još tri liječnika, kao i upošljavanje mladog kadra, koji će uskoro diplomirati i položiti državni ispit. Istodobno se vodi računa o adekvatnom prostoru za ambulante u prigradskim mjestima i selima. “Do sada je sagrađeno 6 ambulanti, dovršavaju se dvije, u Negoslavcima i Sotinu, a počinje i gradnja ambulante u Šarengradu, čime ćemo riješiti pitanje prostora za seoske ambulante”, naglasila je dr. Pančić, dodajući kako je Dom zdravlja Vukovar u prošloj godini pozitivno poslovao, no zbog velikih gubitaka iz prethodnih razdoblja, ukupni su financijski pokazatelji negativni.

Situacija se pogoršava i zbog toga što je od 1.travnja 2004. godine, kada je u Vukovaru počela privatizacija Doma zdravlja, čak 18 jedinica otišlo u zakup privatnicima, pa su u okviru ove ustanove uglavnom ostale nerentabilne seoske ambulante s malim brojem osiguranika, što je utjecalo na smanjenje prihoda. Dr. Pančić najavila je kako će služba hitne medicinske pomoći uskoro iz kruga vukovarske bolnice preseliti na novu lokaciju, odnosno u prostor Doma zdravlja na Sajmištu, istaknuvši kako je riječ o privremenom rješenju, jer objekt na Sajmištu, ne zadovoljava moderne standarde. “Taj smo prostor privremeno uredili sredstvima županije i smatramo ga prijelaznim rješenjem, odnosno poslužit će dok Županijski sud ne iseli iz našeg prostora. Tek kada oni presele u svoju zgradu, bit ćemo u prilici adaptirati naš objekt, što će predstavljati konačno i trajno rješenje”, istaknula je dr. Pančić. Autor: D. KORPOŠ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr