Sajam antikviteta okupio zaljubljenike u povijest

OSIJEK – Prvi osječki Sajam antikviteta pod nazivom “Što se krije u sanjivoj Slavoniji”, održan u subotu, 8. listopada, pobudio je veliku pozornost javnosti. “Osijek je zaslužio takav sajam.

Naši sugrađani, ali i kolekcionari iz ostalih gradova doista imaju što pokazati”, samo su neki komentari koje smo čuli u prostorijama Bastiona u Tvrđi, gdje je sajam održan. Darko Šimurda, jedan od organizatora sajma, i sam kolekcionar, ističe kako će se sajam antikviteta održavati jedanput mjesečno u Osijeku, a ovaj, prvi skup takve vrste u nas, bio je prigoda da se kolekcionari okupe, upoznaju i dogovore o daljnjim susretima. – Nekoliko kolekcionara i entuzijasta skupilo je poveću zbirku rariteta slavonske baštine, koju žele predstaviti javnosti. Neki od njih žele samo pokazati svoje antikvitete, a drugi su ih spremni i prodati. Pozivamo i ostale naše sugrađane, koji imaju vrijedne stare predmete da nam se pridruže na nekom od sljedećih sajmova, jer želja nam je da ljudi na jednom mjestu mogu vidjeti, kupiti i prodati antikvitete, kaže Šimurda te dodaje da se u Pečuhu antikvari sastaju svake prve nedjelje u mjesecu, pa zašto i Osječani ne bi imali sličan sajam.

Posjetitelji i ljubitelji starina na sajmu su mogli vidjeti različite antikvitete. Bilo je tu doista svega, od etnobaštine: starih preslica, stolnjaka, do predmeta iz razdoblja secesije, kao i predmeta iz bogate tvorničke povijesti Osijeka. Mogli su se vidjeti stari albumi za slike, a u jednome od njih zabilježena je povijest osječke glazbe i sastava “Plavi 9”, s fotografijama Zdenka Dobeka, Anice Čuturaš, Olgice Miler i Branka Mihaljevića iz 1958. godine. Jedanaest kolekcionara izložilo je mnogo toga: bicikl iz 50-ih godina prošlog stoljeća, koji je proizvodila osječka tvrtka “Papuk”, vrijedni Zsolnai porculan iz 1911. godine, Sokolske knjižice iz 1929. godine, fotografije stare stotinu godinu, primjerak “Hrvatskog lista”, preteče “Glasa Slavonije” iz 40-ih godina prošlog stoljeća, unikatne olovke, original naivnog slikara Ivana Lackovića Croate, svijećnjak star 200 godina. – Jasno nam je da je svaki početak težak, no bitno je da se sajam otvori i da krene, kažu nam kolekcionari koji su na sajam došli iz Slavonskog Broda. Na sajmu se još mogla vidjeti kolekcija oružja iz 1713. godine, kovanice iz 1540. godine, stara glačala, radioprijamnici, stare škrinje, vaze, slike i još mnogo toga. Svaki od tih predmeta ima svoju povijest, što je dokaz da i grad Osijek i njegova okolica imaju bogatu prošlost koju treba pokazati javnosti, zaključuju naši sugovornici. Autor: V. LATINOVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>