Samočisteće staklo – Funkcije zaštite od sunca, izolacijska i sigurnosna funkcija

Takva stakla su zaštićena s obje strane. U međuvremenu se samočisteća stakla mogu dobiti kao višeslojna sigurnosna stakla (npr.optilam) i kao zvučno-izolacijska višeslojna stakla (npr. optilam phon).

Klase otpornosti i poznate vrijednosti zvučne izolacije stakla ostaju nepromjenjene. Obrada u funkcionalno izolacijska stakla odgovara stupnju tehnike u proizvodnji izolacijskih stakala, vodeći pri tome računa o odgovarajućim smjernicama zastakljenja.

To značajno umanjuje rizik od povreda staklom prilikom loma te nakon loma omogućuje sposobnost preostale nosivosti VSG jedinice.

Float-staklo

Float-staklo je danas najviše korištena vrsta građevinskog stakla.Taljevina stakla struji pod atmosferom zaštitnog plina od ca. 1.100 ºC u tekuću kositrenu kupelj. Tekuće staklo pliva zbog svoje male specifične težine na površini kositrene kupelji. Preko brzine valjaka u području hlađenjan se podešava debljina stakla.

Kod proizvodnje tanjih stakala (do 2 mm debljine) potrebna je veća brzina valjaka, kod debljih stakala se ona smanjuje ( teorijski moguće do 35 mm debljine stakla).

Staklo se odvodi u područje hlađenja na ca. 600ºC, kontrolirano se hladi na 100ºC i automatski se optički kontrolira postojanje defekta te se odmah zatim staklo reže.

Kod proizvodnje float-stakla debljine 4 mm može se proizvesti ca. 1.100 m' stakla/sat. Float-staklo se proizvodi u širini od 3,50 m i reže se u ploče max. veličine koja se isporučuje od 3,21 mx6,00 m dužine. Uobičajene debljine stakla su 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15 i 19 mm.

Float-staklo se danas koristi u svim područjima, najviše za prozore,izloge, zastakljenje fasada i za namještaj. Od float-stakla se izrađuju i zrcala s kemijski nanesenim slojem srebra, koji je zaštićen s više pokrivnih premaza.

Float-staklo je osim toga bazni proizvod za daljnju obradu prednapetih stakala ( ESG, TVG), višeslojnih stakala i izolacijskih stakala.

Postojanost na temperaturne oscilacije float-stakla iznosi 40ºK.

]]>