Sanader za uključivanje sive ekonomije u stopu BDP-a

HRVATSKA – Vlada očekuje da će ubrzani rast robnog izvoza i prihoda od turizma utjecati na smanjenje deficita tekućeg računa na 5,5 % BDP-a u sljedećoj godini. Također se očekuje povećanje inozemnih direktnih investicija zbog ubrzane privatizacije, ali i zbog približavanja EU.

Upravo će smanjenje deficta tekućeg računa, porast inozemnih investicija, ali i fiskalna prilagodba dovesti do stabilizacije vanjskog duga na razini oko 83% BDP-a, najavljuju u Vladi. O fiskalnoj prilagodbi i smanjenju deficita opće države na 3,3% BDP-a sljedeće godine, govorio je premijer Ivo Sanader u srijedu, prvog dana savjetovanja ekonomista u Opatiji. To je, kako je kazao, značajno približavanje kriteriju Maastrichta od 3%. Premijer se, među ostalim, založio za uključivanje procjenjene sive ekonomije u stopu BDP-a, što neke države i rade, a što su kasnije podržali i brojni neovisni ekonomisti. Sanader je, također, kazao kako bi turizam trebalo uključiti u izvoz, te da bi u tom slučaju i brojke o BDP-u bile drugačije. Ilustrirao je to primjerom kako zapravo nema razlike između izvoza rajčice u Francusku ili Češku i onoga što francuski ili češki turisti pojedu u Hrvatskoj.

Neki ekonomisti kasnije su sve to protumačili kao Sanaderovu želju da dio turističke potrošnje uključi u robni izvoz, a što u konačnici ništa ne mijenja u platnoj bilanci. Praktično, po njima, samo bi se smanjila stavka usluga, a povećala stavka robnog izvoza. Izvor:(Bankamagazine) www.bankamagazine.hr

]]>