Savjeti vrijedni milijune

ZAGREB – Vlada će najvjerojatnije u petak objaviti tko će biti financijski savjetnik za drugu fazu privatizacije Ine, odnosno prodaju njezinih 15 posto dionica na burzi, tvrdi to jedan od naših izvora iz Banskih dvora.

Ako Vlada u petak doista izabere savjetnika, na taj će način Međunarodnom monetarnom fondu, čiji se Odbor direktora sastaje sutra, pokazati da ipak nije potpuno zaustavila privatizaciju. I dok neslužbene informacije idu u prilog tome da će Vlada požuriti s izborom savjetnika kako bi “sačuvala obraz” pred MMF-om, iz Vlade službeno poručuju da će savjetnika izabrati kad potpuno razmotre sve ponude i utvrde čija je najbolja. Izbor savjetnika koji se zasad odvija iza zatvorenih vrata mogla bi zahvatiti plima privatizacijskih afera zato što javnost dosad nije dobila ni jednu službenu informaciju o izboru savjetnika o kojem će između ostaloga ovisiti nastavak privatizacije Ine, njezina budućnost, a onda i stanje na naftnom tržištu u Hrvatskoj. Taj će savjetnik sudjelovati u poslu prodaje Ininih dionica, vrijednom stotine milijuna kuna, a i sam će ostvariti milijunsku zaradu.

Već sada negoduju i ponuditelji koji su ispali iz igre, a najglasniji je konzorcij koji čine Deutsche bank, PBZ i Morgan Stenley. Zanimljivo je da se Deutsche bank do sada nije bunio kad bi na slično organiziranom natječaju on ili njegova povezana društva dobili posao u Hrvatskoj. Malo toga se može doznati o tome što stoji u ponudama preostala tri konzorcija koja su navodno ostala u igri, a riječ je o Raiffeisen banci i njezinim partnerima Merill Lynch, Zagrebačkoj banci, koja ide u paketu s HSBC-om i Interkapitalom, te CAIB-u i Citibanku. Ipak, od naših izvora doznajemo da bi Vladu savjetnici, ovisno o tome koga će izabrati, mogli koštati najmanje četiri, a najviše osam milijuna eura. U prvoj fazi privatizacije, kad je prodavala 25 posto dionica Ine, tadašnja je vlada Ivice Račana savjetničke usluge i nagrade platila oko deset milijuna eura. To znači da će konzultantski troškovi u prve dvije faze privatizacije Ine biti najmanje 14 milijuna eura (103 milijuna kuna), no mogli bi se popeti i na 18 milijuna eura (133 milijuna kuna).

Vlada je od savjetnika tražila ponude koje će uključivati izlazak Ine na burzu, te modele za prodaju sedam posto dionica zaposlenima i prepuštanje isto toliko dionica braniteljima. Svi savjetnici, doznajemo, Vladi sugeriraju da Inine dionice, osim Zagrebačke burze, ponudi i na nekoj inozemnoj burzi. Izbor savjetnika, prema svemu sudeći, neće značiti i nastavak privatizacije Ine u ovoj godini, nego će se njezine dionice na burzi prodavati najvjerojatnije u proljeće sljedeće godine. Ako u to vrijeme svoje dionice dobiju, odnosno kupe branitelji i zaposleni, Vlada više neće biti većinski vlasnik Ine, nego će joj ostati 46 posto dionica. Nagađa se da bi se određeni paket prodao i izvan burze kako bi se podmirio dug umirovljenicima jer u travnju 2006. država planira početi isplaćivati prve rate onima koji se odluče za isplatu u dvije godine. Autor: J.MARIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr