SAVSKA VES

SAVSKA VES – U prostorima \”Hidrotehnike\” održana je u petak konferencija za novinare na kojoj je predsjednica Nadzornog odbora Maja Oreški naglasila da je upravo završena privatizacija tvrtke, dok su o budućnosti tvrtke govorili direktor tvrtke MIljenko Hederić, zamjenik župana Mladen Križaić i direktor Hrvatskih voda VGI Varaždin Ivan Cerovec.

Jedna od rijetkih tvrtki koje su krenule stopama radničkog dioničarstva prema ESOP programu jest upravo tvrtka \”Hidrotehnika\” iz Savske Vesi. Zadnjeg dana rujna ove godine Skupština Međimurske županije donijela je odluku o prodaji poslovnog udjela \”Hidrotehnici\”, točnije 7,83 posto temeljnog kapitala tvrtke. Time je Međimurska županija zadržala samo 26 posto temeljnog kapitala, Hrvatske vode iz Zagreba 15 posto, dok većinski paket od 51,17 posto u društvu drže mali udjeličari. Prema odluci Županijske skupštine, društvo mora u roku od godinu dana 288 udjela ponuditi malim udjeličarima, te će još 7,83 posto temeljnog kapitala pripasti upravo njima, a po principu jednakog stjecanja. Svaki od 74 udjeličara nema više od 0,9 posto temeljnog kapitala u svojem vlasništvu.

Tvrtka \”Hidrotehnika\” je mlada, osnovana je 2001. godine izdvajanjem \”Hidromelioracije\” iz sastava Međimurskih voda, a počeci joj sežu u 1951. godinu, nekad je bila u sastavu građevnog kombinata i drugih struktura. Glavna je djelatnost tvrtke izgradnja hidrograđevnih objekata, što je ujedno i prednost i nedostatak. Naime, tvrtka je od posebnog interesa za Županiju, te je interventna u svim slučajevima poplava i drugih elementarnih nepogoda. To drugim riječima znači da ne može svojom mehanizacijom graditi zgradu na nekom otoku na Jadranu, pa je samim tim hendikepirana jer uvijek mora biti spremna za intervenciju. Ima i prednost, a to je da bi poslove u hidrogradnji trebala dobivati ona.

Od početka tvrtka je bila slabo opremljena, nova oprema kupljena je u zadnje vrijeme na lizing, tako da je spremna za složenije radove u vodozaštiti i vodogradnji. Tvrtka nema budžetskih prihoda, no ima licencu kojom ima prednost pri ugovaranju poslova s Hrvatskim vodama, poslova značajnih za upravljanje vodama. Opseg poslova ovisi o naplati slivne vodne naknade, pa od planova Hrvatskih voda umnogome ovisi poslovanje.

Tvrtka je ovih dana dobila 50 posto poslova na izgradnji nasipa na Muri kod Križovca, nakon žalbi i na intervenciju župana Josipa Posavca i Ivana Cerovca iz Hrvatskih voda, VGI Varaždin. U narednom se periodu očekuju značajni poslovi, posebno na zaštiti podzemnih voda, te predviđenoj izgradnji kanalizacijske mreže koja vrijedi više od milijardu kuna, a i na pilot projektu navodnjavanja koji kreće iduće godine. Direktor Miljenko Hederić napomenuo je da očekuje pomoć i podršku Međimurske županije i Hrvatskih voda u dobivanju ovih poslova, a zamjenik župana Mladen Križaić, kao i Ivan Cerovec iz Hrvatskih voda obećali su na konferenciji u petak punu podršku. \”Hidrotehnika\” trenutno zapošljava 72 radnika, od čega 17 na određeno vrijeme, a prosječna plaća za rujan iznosila je 3357 kuna. Autor: J. Šimunko Izvor: Međimurske novine www.mnovine.hr

]]>