Sekcijska vrata

Otvaraju se okomito prema gore, postavljena na vodilice, tiho se otvaraju i zatvaraju, štede prostor ispod stropa i ne reduciraju dubinu garaže i prolaza. Krila vrata se sastoje od horizontalnih lamela i širih panela od jednostranog ili dvostranog čelika, masivnog drveta ili zastakljena. Kada su vrata otvorena krila se nalaze iznad otvora vrata i tu se odlažu kao cjelina.

Krila vrata se dijele na pojedine sekcije:

 • podna sekcija
 • središnja sekcija
 • gornja, takozvana top-sekcija

  Razlikuju se također dvije konstrukcijske vrste:

  1. Okvirna profilna konstrukcija koja se sastoji od eloksiranih ili lakiranih aluminijskih profila, koji su međusobno povezani horizontalno i vertikalno Postoje različite varijante punjenja kao što su aluminijski sendvič paneli, izolacijska akrina zastakljenja i sl.

  2. Panelne konstrukcije od pjenastog jednostranog ili dvostranog čelika ili npr. kružni, ovalni ili kutni iso-prozori. Vodilice, koje su prema standardima učvršćene horizontalno ispod stropa obično imaju već prema potrebama i željama skretanje (standardni okov, visokovođeni okov, vertikalni okov, okov u liniji krova i sl.)

  Izjednačavanje težine krila vrata osiguran je cijelom dužinom kretanja vrata preko opružnog agregata. Točnim podešavanjem opruga se vrata mogu bez problema aktivirati i ručno. Opružni osigurač sprečava pad vrata kod pucanja opruge.

  Mogućnosti aktiviranja:

 • ručni pogon pomoću vlačnog užeta i užljebljenja s ručkom
 • ručni pogon pomoću koloturnog lanca
 • mehanički zagon kao povlačni pogon, prigradni pogon ili pogon lančanim kolom Osigurana i zaštita pucanja užeta kod vrata na mehanički pogon, ali isto tako i zaštita od ozljede prstiju kao dodatni sigurnosni uređaj, naročito u slučajevima kada područje skretanja vratnih krila leži u zahvatnom području (visina do 2.500 mm).

  ]]>