Senjskim braniteljima uručeni ključevi stanova

SENJ – Nakon više od šest godina čekanja i mnogih teškoća tijekom gradnje, jučer je u senjskom prigradskom naselju Biličevica konačno predana na uporabu druga zgrada za stradalnike Domovinskog rata sa senjskog područja.

Novi krov nad glavom dobilo je 16 stanara, a ključeve im je uručila Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Kao domaćin, gradonačelnik Senja Milan Devčić istaknuo je da je riječ o velikom trenutku, posebno za stanare nove zgrade, za koju je, uz državu, velik doprinos dao i Grad Senj. Nazočnima se obratio i Milan Jurković, župan Ličko-senjske županije te se prisjetio prvih dana rata i ne malog obola branitelja, posebno onih na ličkoj bojišnici, čemu su znatan doprinos dali i Senjani. Prema Jurkovićevim riječima, u Ličko-senjskoj županiji za Domovinskog je rata poginulo 285 hrvatskih branitelja, a još su 683 osobe invalidi. Na jučerašnjoj svečanosti zgradu za invalide na Biličevici novim je stanarima predala na korištenje Jadranka Kosor, pozdravivši sve branitelje uz uvjerenje da će ovakvih susreta biti više.

– Nakon Lovinca, došla sam i u Senj gdje konačno mogu razveseliti 16 stanara kojima upućujem ispriku što su krov nad glavom čekali od davne 1998. godine. To je neprihvatljivo i to se više neće događati, rekla je Kosor, prezentiravši i foto album svih nedostataka na predanom objektu. Zbog toga je uputila poziv graditeljima da ubuduće stanove grade brže i kvalitetnije. Istaknula je da za stanare objekta na Biličevici počinje novi život jer vlastiti je stan velika radost. Kosor je podsjetila da u Hrvatskoj na stambeno rješavanje čeka još 12 tisuća osoba. Uz to je informirala i o pomoćima za branitelje sa PTSP-om i predstavila novi sustav centara za psihosocijalnu pomoć koji će imati i ova županija.

Blagoslov zgrade za invalide Domovinskog rata u Senju, vrijedne nešto manje od 6 milijuna kuna, obavio je senjski župnik msgr. Mile Čančar. Jučerašnjoj su svečanosti u Senju uz ostale nazočili i dožupani Ličko-senjske županije Dražen Peranić i Ivica Mataija, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Aleksander Russo te pomoćnici u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Dinko Mikulić i Ivan Gruić. Aleksandar ATANASIĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr