Seosko imanje

INFO

Djedova kuća – tradicionalna prizemna kamena kućica – preuzima glavne dnevne prostore – centar dnevnog života te uz izraženo otvaranje istok-zapad kao spoj dvaju dvorišta omogućuje boravak na jednom ili drugom ovisno o suncu, sjeni, temi dvorišta, podržavajući tipični seoski život na otvorenom.

Nova kuća – jednokatnica s galerijom – definira dvorišta te komunicira s njima i u prizemlju i na katu, ne ograničava vizure staroj kući, dopunjuje zahtjeve urbanog čovjeka.

Direktno je povezana sa starom kućom te je dio istog organizma. Prostor kata i galerije jedinstveni je prostor, dok se po potrebi omogućuje potpuna privatnost zatvaranjem u prostore ispod galerije.

Konačna pojavnost definirana je željom za tradicionalnom kućom uz maksimalno utapanje u okoliš, ali s naznakom da je to ipak dom mlade obitelji nove generacije. Tradicionalni elementi doživljavaju se kroz arhetipski oblik kuće, elemente oblikovanja te boju pročelja, dok se kroz ekološki pristup, unutarnju organizaciju, oblikovanje zelenog krova i galerijski prostor ističu elementi suvremenosti.

Ekološke karakteriskike projekta su energetska efikasnost s minimalnim utjecajima na okoliš (zeleni krov sa solarnim panelima, sakupljanje i korištenje oborinskih voda…).

credits
Autori: Margita Grubiša, Marin Jelčić, Ivana Žalac
Lokacija: Istra
Status: projekt
Godina projektiranja: 2008. – 2009.
Investitor: privatni
Površina parcele: 6500 m2
Površina tlocrta: 300 m2
www.uha.hr