Sigurno je sigurno!

Nekoliko savjeta kako da se neke važne stvari ne smetnu s uma tijekom same faze projektiranja.

Odmah na početku treba razbiti dvije predrasude kada je riječ o temi provala: prvo, onaj tko razmišlja o sigurnosti nije nikakav plašljivi zec, već čovjek sa svjesnim osjećajem odgovornosti. I drugo, onaj tko želi zaštiti svoj posjed i obitelj od \’dugoprstića\’, ne mora nužno svoj dom pretvoriti u dobro zaštićenu tvrđavu kao iz filma, jer je moderna protuprovalna zaštita decentno integrirana unutar objekta i pruža potpuni komfor i zaštitu.

Kod izgradnje novog objekta velika je prednost da već od samog početka postoji mogućnost planiranja ugradnje sigurnosne zaštite. Na taj način vlasnik dobiva mogućnost cjelovitog i odgovarajućeg sigurnosnog rješenja koje započinje senzorima kretanja u vrtu, nastavlja se preko specijalnih ulaznih vrata i prozorskih kvaki koje se mogu zaključati pa sve do alarmnog sustava. U stadiju planiranja za početak je moguće uz malo novaca ugraditi prozore i vrata koji su otporni na udarce, jer sva istraživanja pokazuju da lopovi u pravilu uvijek traže mjesto najmanjeg otpora, pa kod ovakve zaštite obično produže vrata dalje…

Zaštita počinje već u vrtu

Uistinu, protuprovalna zaštita započinje u vrtu: senzorne svjetiljke osjetljive na pokret koje se pale i iritirajućim svjetlom tjeraju neželjene goste nadasve su jednostavne i praktične – kako za dostavljače novina koji tijekom ranih zimskih jutara ne vole tapkati u mraku, tako i za vlasnike koji se kasno vraćaju kući u potrazi za ključevima. Savršeno rješenje su i moderni portafoni sa ugrađenim kamerama. Oni pomažu prepoznavanju gostiju iz unutrašnjosti, njihovom snimanju i pohrani fotografija – svejedno radi li se o nepoželjnim gostima ili nestašnim klincima iz susjedstva kojima je hobi uznemiravanje zvonjavom.

Osnovna protuprovalna zaštita započinje s ulaznim vratima

Prema statistici svaka druga provala odvija se kroz ulazna vrata, pa su tako ulazna i podrumska vrata od osobitog značenja. Protuprovalna izvedba odnosi se na stručan pojam \’mehaničke zaštite\’, a policija mu daje vidljivu prednost pred alarmnim sustavom. S obzirom da na tržištu postoji prava raznolikost po tom pitanju i ponuda je vrlo velika – kod gotovih objekata budući vlasnici mogu se riješiti muke odabira, te pokloniti proizvođaču gotovog objekta puno povjerenje u pogledu izbora. Renomirani proizvođači gotovih objekata u svojoj ponudi sadrže sve što je potrebno. U slučaju da proizvođač u svom sastavu nema protuprovalnu opremu ili se ona naknadno ugrađuje, vlasnik mora potražiti vanjsko stručno mišljenje. Preporučljivo je obratit se kvalitetno dokazanim proizvođačima čiji su proizvodi na bilo koji način verificirani nekim od certifikata.

Kupujte samo pouzdane i certificirane protuprovalne sustave

Važno je napomenuti da treba kupovati proizvode sa certifikacijom o kvaliteti koju je izdala neka institucija za kontrolu kvalitete. Pored toga, druga važna stvar je da protuprovalne sustave montiraju stručne osobe upoznate sa svim detaljima oko montaže. Samo kada su certificirani proizvod i stručna montaža u kombinaciji, moguće je zadovoljiti najviše sigurnosne standarde. To je također uvjet na temelju kojeg osiguravajuća društva nadoknađuju štetu u slučaju eventualne provale.

]]>