Simetrija s prugama u suprotnosti

Pri oblaganju kamenom takvog izraženog prugasto orijentiranog izgleda koriste se najčešće ploče pravilnog geometrijskog kvadratnog ili pravokutnog oblika.

Pri tome se mogu slagati različite kombinacije ovisno slažu li se samo kvadratne ili samo pravokutne ploče ili se ti oblici kombiniraju, a na cjelovit izgled obloge utječe se i izborom položaja naglašenih kromatskih ili strukturnih elemenata.

Jednostavna horizontalna obloga od kvadratnih ploča istih dimenzija složenih kvadratno s prugastim elementima u suprotnosti prikazana je na slici 16.

Ovdje se radi o kamenu izrazite škriljaste građe izraženog prugastog kromatskog obilježja, tj. talijanskom gnajsu Beola s područja Val d’Ossola (Novara), točnije kamenu Beola di Trontano s istoimene lokacije, inačici multicolor kojoj je izražena škriljasta građa dodatno pojačana zbog naglašenih razlika u boji pojedinih pruga.

Kriterij ocjene dekorativnosti kamena temelji se na njegovom općem izgledu i estetskim vrijednostima koje iz njega proizlaze. On je dakle pokazatelj osebujnosti općeg izgleda i estetske vrijednosti nekog kamena.

Kamen se po kriteriju dekorativnosti, odnosno izgledu i jedinstvenosti izgleda, uobičajeno razvrstava u četiri grupe: kamen izuzetnog i jedinstvenog izgleda; kamen specifičnog, ali ne izuzetnog i jedinstvenog izgleda, jer se mogu naći komercijalne vrste sličnog izgleda; kamen dekorativan po boji i šarama, ali karakterističan za dotičnu vrstu, pa se u brojnim inačicama često nalazi na tržištu; te kamen običan po izgledu koji se ne odlikuje nekim posebnim estetskim vrijednostima.

Međutim, kriterij dakorativnosti je u biti subjektivan jer se objektivno ne može mjeriti. Ljepota nekog kamena, pa i objekta u koji je on ugrađen, u konačnici je subjektivna ocjena svakog pojedinca.

Zbog toga se i pri slaganju ploča prugastog izgleda susreću različiti simetrični i nesimetrični slogovi, kao što se vidi i na slici 17, gdje su u podnoj oblozi kvadratične ploče usmjerenog kromatskog obilježja složene bez nekog određenog reda.

]]>