Slobodna Dalmacija u Pavićevom EPH-u

SPLIT – Imamo jamstva da nitko u idućih pet godina neće dobiti otkaz, a smatramo da u Slobodnoj ionako nema viška ljudi, već manjka posla. Treba pokrenuti nova izdanja i zaposliti ljude, rekla je Ljubica Vuko, predstavnica radnika

Na jučerašnjoj glavnoj skupštini dioničkog društva Slobodna Dalmacija, uz glas protiv Mate Vekića, prihvaćeno je da EPH provede dokapitalizaciju i na taj način postane većinski vlasnik Slobodne Dalmacije. – Mislim da su nam sada širom otvorena vrata u bolje sutra. Očekujem da Split postane središte Hrvatske u dijelu tiskarske djelatnosti, kao i značajna ulaganja EPH-a u razvoj i novu tehnologiju, te da će se veliki dio produkcije EPH-a preseliti u Split, rekao je nakon skupštine Srđan Kovačić, predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije. Potvrđen je i novi Nadzorni odbor, u kojemu su iz »staroga« ostali Ivan Mužić i Ljubica Vuko, predstavnica radnika, dok su troje novih članova dr. Stipe Orešković, Sanja Mlačak i Dražen Rajković, svi iz EPH-a. Novi NO trebao bi biti konstituiran sredinom mjeseca, a predsjednik će mu biti dr. Orešković.

Održavanjem skupštine počela je prva faza privatizacije dioničkog društva Slobodna Dalmacija – kupac kojeg je izabrala hrvatska Vlada dokapitalizirao je društvo s 83.468.000,00 kuna. Nakon ove odluke slijedi provedba, upis u sudski registar Trgovačkog suda u Splitu, a potom se ova faza zaokružuje ugovorom o kupnji dionica, koji će biti sklopljen krajem kolovoza između HFP-a i EPH-a. Tim ugovorom i provedbom dokapitalizacije EPH stječe vlasnički paket od 70 posto Slobodne Dalmacije. Slijedi sinergijski učinak nekoliko zakona, a prvi od njih je Zakon o preuzimanju trgovačkih društava, po kojemu će EPH, kao većinski vlasnik, morati objaviti postupak preuzimanja dionica od ostalih dioničara, među kojima je i 2.000 radnika, koji će dobiti blizu 25 posto temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije, kako je utvrđeno odlukom Vlade, rekao je potpredsjednik HFP-a Josip Matanović. Ljubica Vuko, predstavnica radnika u NO-u, malo u šali, najavila je kolegama iz drugih novina da će se morati zabrinuti nakon ulaska EPH-a u Slobodnu Dalmaciju i njezine tehnološke obnove.

Slobodna Dalmacija time postaje znatno jači igrač na tržištu nego dosad. Imamo jamstva da nitko u idućih pet godina neće dobiti otkaz, a smatramo da u Slobodnoj ionako nema viška ljudi, već manjka posla. Treba pokrenuti nova izdanja i zaposliti ljude, rekla je Vuko. – Viška ljudi ima samo uz postojeću tehnologiju. Primjerice, mi ne možemo prodati našu novinu najvećim oglašivačima jer naša rotacija nije u stanju kvalitetno otisnuti zaredom dvije stranice u boji. Lani smo nekoliko puta zbog kvarova na rotaciji tiskali u Zagrebu, pojasnio je Srđan Kovačić. Dodao je da nova tehnologija u Slobodnoj neće biti lošija od najboljih u Italiji. Zastarjelom tehnologijom objasnio je i gašenje Nedjeljne Dalmacije prije dvije godine, najavljujući na neki način i povratak tog najstarijeg tjednika u Hrvatskoj. U ime dosadašnjega NO-a i njegova predsjednika Igora Lučića, svima onima koji su im prije godinu dana ukazali povjerenje i s kojima su, kako je rekao, dobro surađivali, zahvalio se Hrvoje Španić, njegov potpredsjednik.

Neslužbeno saznajemo da će jedan od prvih poteza EPH-a biti prodaja sadašnje zgrade Slobodne Dalmacije. Kao novi prostor za smještaj redakcije razmatrao se čak i hotel »Marjan« Željka Keruma, ali se od toga odustalo jer je Kerum, navodno, Ninoslavu Paviću, šefu EPH-a, ponudio previsoku cijenu. Nova zgrada Slobodne Dalmacije trebala bi se graditi u neposrednoj blizini stare, pokraj stadiona NK »Split«, dok bi administraciju i grafički pogon Pavić najvjerojatnije preselio u splitsko zaleđe, vjerojatno u poslovnu zonu pored Dugopolja. Z. KRŽELJ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Beton

]]>