Slovenci kontroliraju izgradnju stanova

ZADAR – Kupnjom više od 25 tisuća kvadrata za oko 9 milijuna eura, malo poznata slovenska tvrtka mogla bi postati vodeći igrač na tržištu stanova u Zadru.

Ovisno o najavljenim izmjenama GUP-a za tu zonu, Mariborčani bi, prema procjenama, mogli graditi od nekoliko stotina pa do više tisuća stanova, što će im omogućiti kontrolu cijena stanova Tankerkomercova prodaja zemljišta bivšega pogona Bagata-istok slovenskoj građevinskoj tvrtki MTB iz Maribora unijela je zabrinutost među zadarskim građevinskim poduzetnicima. Procjena je da bi kupnjom više od 25 tisuća četvornih metara terena za oko 9 milijuna eura malo poznata slovenska tvrtka, zahvaljujući Tankerkomercu, mogla postati vodeći igrač na tržištu stanova u Zadru. Ovisno o najavljenim izmjenama GUP-a za tu zonu, Mariborčani bi, prema procjenama, mogli graditi od nekoliko stotina pa do više tisuća stanova, što će im omogućiti kontrolu cijena stanova.

Novosti u GUP-u Poglavarica za graditeljstvo Nives Kozulić kaže da će sadašnji uvjeti građenja, koji na Bagatu dopuštaju maksimalnih pet etaža, biti izmijenjeni prema većoj gustoći. Točnu gustoću odredit će novi GUP, no već sada se nagađa da će maksimalno biti moguće graditi devet etaža, koliko imaju i novogradnje na susjednom Višnjiku. U tom slučaju Slovencima se otvara mogućnost gradnje više od tisuću stanova, dovoljno da se kontrolira cijena stanova. Tvrtka MTB usto ima uhodanu građevinsku operativu, pa se ukupan profit koji bi Slovenci mogli izvući sa zadarskog tržišta procjenjuje između 15 i 20 milijuna eura. Nejasni MTB Iako je predsjednik Uprave Tankerkomerca Dario Jurin potvrdio “Slobodnoj” da je ugovor o prodaji potpisan, ali još uvijek neizvršen, u mariborskom MTB-u priznaju samo interes za kupnjom terena u Zadru. Štoviše, direktor Viktor Lednik uvjerava nas da su s Tankerkomercom prije mjesec i pol dana samo razgovarali, a da još ništa nisu konkretno dogovorili. – Mi u Zadru nemamo ni metar svog zemljišta, više od toga vam ne mogu reći – kaže Lednik. Nives Kozulić na želi prejudicirati uvjete novog GUP-a za cijelo područje Bagata, ali obećava da će svi investitori i vlasnici nekretnina na tom dijelu morati i te kako voditi brigu o javnim sadržajima, zelenim površinama, komunalnim objektima i prometnicama.

]]>