Solarne ćelije

Za mrežno povezane solarne uređaje se u pravilu koriste moduli sa solarnim ćelijama od monokristaličnog i plokristaličnog silicija.

Nešto niži stupanj učinkovitosti polikristaličnog silicija se izjednačava njegovom povoljnijom cijenom. Visokoučinske ćelije su uglavnom optimirane monokristalične ćelije, koje zahvaljujući zahtjevnoj tehnologiji npr. kontaktiranju, površinskoj obradi ili specijalnoj poluprovodničkoj zaštiti postižu maksimalni stupanj djelovanja.

Moduli s visokoučinskim ćelijama su na tržištu relativno novi i skuplji su od standardnih modula. Pored kristaličnih solarnih ćelija nude se i solarne ćelije s tankim slojem (npr. amorfni silicij, CIS- ili kadmij-telurid-ćelije.

One imaju niži stupanj djelovanja od kristaličnih ćelija , ali zato imaju mnogostruke prednosti.

U proizvodnji su troškovno povoljniji, troši se značajno manje materijala, manji je i utrošak energije u proizvodnji, a odlikuje se i visokom fleksibilnošću ćelijskog materijala.

Moduli od amorfnog silicja nalaze primjenu prvenstveno u području slobodnih aktivnosti( camping,jahting i sl.) ili u sistemima integriranih krovova.

Tehnologija tankih slojeva (CIS) i kadmij-telurida (CdTe) već je jako raširena kod malih modula. CdTe i CIS-ćelije za standradne module se upravo nalaze u fazi uvođenja na tržište.

Za očekivati je da će upravo tehnologija tankih slojeva ubuduće postići veliki udio na tržištu i to upravo zbog iznimno povoljnih proizvodnih troškova.

Zahvaljujući novim tehnologijama i proizvodima može se oblikovati vlastiti, inovativni dizajn. Pri tome solarno-strujni uređaj često preuzima više funkcija ( solarnu izolaciju, proizvodnju energije, optičku pojavnu sliku u estetskom smislu, staklenu fasadu, nepropusnost krova itd.).

Apsorberi za bazene

Apsorberi za bazene su cjenovno povoljni kolektori i sastoje se od plastike postojane na UV-zračenje i na atmosferilije, bez kućišta, toplinske izolacije i staklene ploče. Koriste se za zagrijavanje vode u bazenima.

]]>