Spajanjem tvrtki posao bi izgubilo 150 radnika

ZAGREB – Analiza poslovanja Željezare Split, koju su izradili Hrvatski fond za privatizaciju i njemačka konzalting kuća Inwent, pokazuje kako seljenje splitske željezare u Sisak ne bi bilo rentabilno ni poslovno isplativo.

U sadašnjoj tržišnoj situaciji svaki prekid proizvodnje bi značajno negativno utjecao na poslovanje poduzeća, a i 150 zaposlenika bi u spajanju tvrtki izgubilo posao. Prema toj analizi, predstavljenoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori u ponedjeljak, Željezara Split bi u 2006. trebala početi poslovati s minimalnom dobiti, za razliku od prošle godine kada je ostvareno 49 milijuna kuna gubitka i ove godine kada je gubitak u prvih šest mjeseci iznosio 30,6 milijuna kuna. Nenad Domljanović, predsjednik Uprave Željezare Split, je ustvrdio kako bi se financijski problemi društva mogli riješiti tako da se dio duga djelomično otpiše, da se dio duga pretvori u temeljni kapital, te da se dio duga pretvori u dugoročni dug koji bi se vraćao pod povoljnim uvjetima. “Željezara Split je jedini proizvođač betonskog čelika na hrvatskom tržištu i u stanju je podmirivati 40 do 50 posto potraživanja na tržištu. U razdoblju do 2008. namjeravamo investirati 9,5 milijuna eura u tvrtku, s tim da će najvažnije investicije biti u uređaj za poravnjanje šipki na rashladnom stolu, škare broj 1, postrojenje za valjanje žice u kolutovima, poboljšanje linije za valjanje, uvođenje tehnologije toplog zraka, te za ekološka poboljšanja.

Modernom tehnologijom proizvodnje, kojom ćemo 2008. proizvoditi 175 tisuća tona betonskog čelika, smanjenjem troškova, te dobrom pozicijom na tržištu, možemo samostalno poslovati”, rekao je Domljanović. Željezara Split opet bi trebala početi s proizvodnjom 17. listopada. Prema prvom rješenju, za Valjaonicu cijevi Sisak, koje predviđa povrat ulaganja u roku četiri godine, potrebno je uložiti 22 milijuna eura u valjaonicu i 10 milijuna eura u čeličanu, a očekivana dobit bi iznosila osam milijuna eura godišnje. Drugim rješenjem predviđa se investicija od 170 milijuna eura u valjaonicu i 25 milijuna eura u čeličanu, s tim da se očekuje dobit od 69 milijuna eura godišnje, a povrat kapitala bi se počeo ostvarivati nakon tri godine. Analiza oba programa pokazuje kako se broj zaposlenih ne bi smanjio ni povećao, ali je Damir Begović, predsjednik uprave Valjaonice cijevi Sisak, kazao kako bi moglo doći do otpuštanja 300 radnika. Frenki LAUŠIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>