Spašeno sto milijuna četvornih metara Hrvatske

CAVTAT – Uskoro će u proceduru ući novi Zakon o turističkom zemljištu, kojim će biti otklonjena svaka mogućnost njegove prodaje. Riječ je o oko 100 milijuna četvornih metara najvrednijeg zemljišta i prostora na našim obalama i otocima za koje će zainteresirane hotelsko-turističke i druge tvrtke te pravni subjekti moći dobiti samo koncesiju za njegovo korištenje.

To je jučer rekao na »Danima hrvatskog turizma« u Cavtatu, tijekom susreta turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade na temu turistička 2005. i 2006. godina, Božidar Kalmeta, ministar mora, turizma, prometa i razvitka čime je praktički obznanio da je od tko zna kakve privatizacije spašeno 100 milijuna četvornih metara Hrvatske i njenih najvrednijih prostora i resursa. Na istom skupu ministar financija Ivan Šuker je podvukao da su proračunski prihodi u vrlo uskoj vezi s turističkom sezonom, da svi posebni porezi bilježe daleko bolje ostvarenje u ljetnim mjesecima nego u mjesecima u kojima nije jaka turistička sezona. Dodao je da dobra turistička sezona znači i rast trgovine na malo, rast izvoza usluga, rast prihoda od usluga u platnoj bilanci, a povezano s time i smanjenje deficita platne i vanjskotrgovinske bilance budući da je turizam neto izvoznik, što u konačnici rezultira i povećani gospodarski rast i razvoj zemlje.

Nije točno da turizam generira uvoz, on samo generira uvoz onoga što ne proizvodimo, rekao je ministar Šuker i zaslužio aplauz od sudionika skupa. On je podvukao da za Hrvatsku turizam predstavlja jedan od najvažnijih gospodarskih sektora, da je on vrlo veliki čimbenik njenog gospodarskog razvoja i da Hrvatska ima sve predispozicije da se razvije u jaku turističku silu, te da će zato država i nadalje nastaviti pomagati njegov razvoj. Razvoju turizma pridonijet će i nove stope PDV-a u turizmu koje stupaju na snagu s prvim danom sljedeće godine. Stopa PDV-a od deset posto svim turistima primjenjivat će se za usluge smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata, dok će za izlete, ture, transfere autobusima i plovilima ona iznositi 22 posto.

Stopa PDV-a od deset posto obračunavat će se i na usluge agencijske provizije za usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona i punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata pružene domaćim i stranim turistima, dok će se stopa PDV-a od 22 posto obračunavati na usluge agencijske provizije za organizirane izlete, usluge tura, transfere autobusima i plovilima svim turistima. – Efekti uvođenja selektivne desetpostotne stope PDV-a za turizam za proračun će iduće godine biti neutralni, ali će zato amortiziranjem sive ekonomije u branši ukupni učinci biti pozitivni, rekao je jučer na susretu Vlade i turističkih djelatnika ministar financija Ivan Šuker. Porezna politika – diferencirana stopa PDV-a za turizam te paušal za iznajmljivače s jedne strane i kontrola naplate prihoda i rad carinske uprave s druge strane trebali bi uvesti reda u anarhiju koja nije zaobišla ni turističku djelatnost. Šuker se u obrani Vladinih mjera poslužio podacima prema kojima su lani agencije prijavile gotovo 40 posto ukupnih usluga oporezovanih nultom stopom.

Nelogično je da su hrvatski građani plaćali ljetovanje u svojoj zemlji s 22 posto PDV-a, a posrednici koji bi uplatili aranžman primjerice u Brežicama, dakle u inozemstvu, bili su u tretmanu nulte stope, veli Šuker. Podsjetimo, nulta stopa je uvedena za organizirani inozemni promet pa je podatak od svega 60 posto prijavljenog PDV-a po nultoj stopi lani u smještajnim objektima nelogično mali. Zato će, veli Šuker, primjerice agencija koja dovede gosta u hotel od sada plaćati deset posto PDV-a, a na sve ostale usluge poput izleta ili transfera 22 posto. »Ovo je samo uvođenje reda čime se izbjegava prijašnja zloupotreba nulte stope, a istovremeno olakšava gospodarskim subjektima uredno poslovanje«, kaže Šuker. – Ne želim da se ovaj naš stav tumači kao ispravljanje loših odluka bivše Vlade, nego ispravljanje devijacija koje su se kasnije pojavile radi nedovoljno definiranog pojma organiziranog inozemnog prometa, naglasio je Šuker. Drugi segment kojemu je ministar financija dao naglasak je suzbijanje sive ekonomije u turizmu.

Bilo je povika na Vladu kada smo donijeli odluku o privremenom uvozu kamp prikolica ili plovila u Hrvatsku, ali nerijetko se dešavalo da se kamp prikolice ili kućice dovoze u Hrvatsku, ali ne na uobičajenih pet do šest mjeseci za vlastite potrebe, nego na više godina uz iznajmljivanje turistima. Danas možemo reći da crnog čartera u nautičkom turizmu gotovo i nema. Ministar turizma Božidar Kalmeta govorio je također o sivoj ekonomiji i pokušajima Vlade u njezinom suzbijanju. Paušal u privatnom iznajmljivanju već je donio 30 posto veću naplatu nego lani ili oko 60 milijuna kuna u proračun. Još predstoji, kaže Kalmeta, velik problem kontrole i naplate poreza za oko 170 tisuća vikendica većinom u vlasništvu stranaca koje oni i oglašavaju i iznajmljuju u inozemstvu. – Ima onih koji pričaju da je turizam generator uvoza, ali se domaće gospodarstvo mora potruditi da proizvede robe za turističku industriju. Ona će tada postati najjači hrvatski izvoznik. Direktne strane investicije u hrvatski turizam i promjena odnosa privatnog i javnog sektora bit će temeljni pokretač gospodarskog rasta za planiranih pet posto, zaključio je svoje obraćanje turističkim djelatnicima ministar financija. Vesna ČAMDŽIĆ Ivo KIRIGIN Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>