Spavaća soba

Oblikovanje svake spavaće sobe određuje namještaj za spavanje. Postoje kreveti s različito oblikovanim uzglavljem i podnožjem, različitih visina, kreveti samo s uzglavljem, kreveti bez uzglavlja i podnožja. Prilikom lociranja kreveta svakako treba voditi računa i o njihovom namještanju, jer naročito široki kreveti moraju biti dostupni sa svih strana.

U pravilu razlikujemo:

 

  • krevete s francuskim madracem bez podnožja
  • krevete s razdvojenim madracima – (širine 80, 90 ili 100 cm) s mogućnošću individualnog podešavanja područja za glavu i noge

 

Uobičajena dužina madraca iznosi 190, 200 ili 220 cm. Za ugodno spavanje potrebna je najmanja širina madraca od 70 cm i ca. 15 do 20 cm dužine madraca više kao veličona tijela. Madraci se sastoje od spužve, opružne jezgre, konjske dlake i specijalne hladne spužve, koja se dobro prilagođava anatomiji tijela. Osim toga postoje i specijalni madraci za alergične osobe te vodeni kreveti.

 

Ispod madraca se postavlja obično u sredini ojačana spiralna mreža ili rešetkasta daščana konstrukcija, koja je u području glave i nogu podesiva po visini ili strojno ili manualno.Daščana rešetkasta konstrukcija i madrac moraju biti međusobno usaglašeni.

 

]]>