Spavati negdje drugdje 25. – 28. studeni 2006.

RIMINI – SiaGuest i Suite opet zajedno u realizaciji projekta ‘Dormire Altrove – Spavati negdje drugdje – Dizajn neobičnih mjesta, od erosa do letićih suite’. Realizirano je 6. izdanje projekta kojim se predlažu nova rješenja u projektiranju hotela.

Na 56° Salonu Hoteljerstva i Ugostiteljstva SIAGuest Organizacija: Rimini Fiera SpA i SIAGuest. U suradnji sa: časopisom ‘Suite’ i udrugom ‘Acapo’. Devet poznatih arhitekata s puno su strasti istražili i realizirali nove forme ugošćavanja, još originalnije i neobičnije.

1. CECCAROLI MARCELLO – Il cielo in una stanza (Nebo u sobi)

Ideja da stvori sobu kao da se nalazi u svemiru bila je prva ideja koja je pala na pamet arhitektu Ceccaroli. Velika polukugla osvjetljena optičkim vlaknima simulira svemir. U centru scene je krevet kružnog oblika iz kojeg gost može promatrati crnu dubinu svemira u kojoj se skriva misterij života. Krevet koji je položen na zemaljskoj kugli i kao pupčanom vrpcom veže svaku osobu uz svijet iz kojeg potiče.

GIUGIARO ARCHITETTURA – Fusion Hotel

Novi način ugošćavanja s pet zvjezdica, nastao ujedinjavanjem različitih stilova i kultura i sve u znaku globalizacije. Inspiracija za ovaj projekt dolazi iz susreta između dalekih svjetova, ujedinjenih u mjestu gdje magično zajedno opstaju priroda i tehnologija, modernost i tradicija. Projekat je ideja arhitekta Cingolani Aldo iz Giugiaro Architettura. Suite je pravi open space gdje se javni i privatni prostori međusobno prožimaju velikom sugestijom, namještaj je rafiniran, topli i visoko tehnološki. Suite je zamišljena kao veoma komforna, mjesto za relax i psihofizičko blagostanje.

KING & ROSELLI – Tree House Suite (Soba na stablu)

Sobe na stablu. To je zadnja moda koja dolazi sa sjevera ali se vrlo brzo proširila od Havaja do Kine. “Stablo-hoteli” se otvaraju posvuda, na Pacifičkim otocima, u Tanzaniji, Vijetnamu ili na otocima Fiji. Arhitekti King & Roselli dali su svoj doprinos ovoj modi. Soba koja nastaje među granama stabla kao pravo gnijezdo.

MARCO LUCCHI – Borderline

Ugošćavanje, kako ga vidi arhitekta Marco Lucchi, je kontinuirana provokacija, konstantno istraživanje s krajnjim ciljem ponovnog oživljavanja prostora koji su nastali s najrazličitijim namjenama, osim onom da budu mjesta ugošćavanja. Iz te ideje nastaje mjesto senzualnosti, emocija, mjesto gdje se ‘nećemo osjetiti kao kod kuće’, mjesto zamišljeno gdje pobjeći od svakodnevice. Barem za jednu noć.

ANDREA MEIRANA – Wish You Were Here!

Prema mišljenju ovog arhitekte dizajn u svijetu ugošćavanja je već testirao, usporedio, ponudio sve što je moguće, ali jedan je aspekt ostao netaknut, a smatra ga najvažnijim: interiornost pojedinca. Svaki gost najvažniji dio sebe ostavlja u svojoj kući, svoje emocije, sjećanja, svoje predmete uz koje je posebno vezan. Ovim se projektom radikalno mijenja koncept ugošćavanja u hotelu sa 7 zvjezdica nudeći posebnu uslugu, posebni prostor: onaj osobni. Razmontiran, odaslan i ponovno montiran. Gost će moći rezervirati boravak u takvom hotelu gdje će u svojoj sobi naći iste predmete, isti raspored predmeta kakav ima i u svome domu, zadnja granica luksuza.

SIMONE MICHELI – Cheap & Chic, Hotel za naše doba

Projekat je sugestivno mjesto susreta između sadašnjosti i budućnosti, vidljivi znak novog koncepta ugošćavanja, u ‘low-cost’ dimenziji ali ne negirajući usluge i kvalitetu prostora, naglašavajući odnos između osobnosti ambijenta, percepcija i funkcionalnosti. Kompleksni projekat u kojem interreagiraju crtež, znanstveno istraživanje, tehnologija i socijalni faktor.

MARCO PIVA – Luxury shell

Arhitekt Marco Piva oduvijek je očaran podvodnim svijetom, nepoznati svijet koji nas privlači i fascinira, svijet misterioznih kreatura, svijet mraka i tišine. Prolazimo tunelom i približavamo se podvodnom svijetu, magiji drugog teritorija. Nakon tunela čeka nas magija mirisa. I napokon smo utonuli u dubinu mora … jata riba bježe preplašena, promatramo scenarije podvodnog svijeta, dok je na dnu velika škrinja u obliku školjke, čuvarica naših snova, emocija i želja.

LUCA SCACCHETTI – Šator, san i mrlja crvene boje

Moderna oaza gdje možemo ponovno otkriti vrijednost tišine i udaljiti se od ove poludjele civilizacije. Inspiraciju je arhitekta pronašao u najnepristupačnijim mjestima kao što su kampovi sa šatorima u pustinji gdje se nude usluge kao u hotelu s pet zvjezdica. Bogati vuneni sag bijele boje pokriva površinu na kojoj je raspoređen namještaj svijetle boje lagano zaobljenih linija da bi se i tako naglasila odsutnost geometrijske strogosti. Sve izgleda fantazmagorično, nematerijalno, kao u snu. Tako šator postaje putujuća kuća koju nosimo sobom sposobna upiti u sebe mirise i atmosfere vanjskog svijeta.

STUDIO 63 ARCHITETTURA + DESIGN – Love Hotel

Mjesto gdje par može pronaći blagostanje i ravnotežu. Mjesto koje devulgarizira sobe na sat. Mjesto gdje se ne osjeća sram. Hoteli gdje se upražnjava seks jesu hoteli gdje se garantira anonimnost; Love Hotel je mjesto gdje se voli, a voljeti se nije sramota. Soba projektira goste u jednu novu dimenziju, prostor bogat vizuelnim, taktilnim, olfaktivnim i auditivnim stimulusima. Prostor i namještaj se razvija oko velike kružne kade naglašavajući erotsku osobinu vode, krevet je sakriven pogledu da ne bi postao ‘vulgarna pozornica’. Love Hotel je mjesto zdrave i maštovite ljubavi.