Split dobio GUP!

SPLIT – Generalni urbanistički plan grada Splita, dokument čija je izrada najsnažnije obilježila politički život dalmatinske prijestolnice još od početka predizborne kampanje, usvojen je nakon trosatne rasprave, a protiv je bilo samo petero vijećnika SDP-a, nezadovoljnih što prijedlog nije prošao dodatno jednomjesečno “brušenje”

Nakon trosatne rasprave, glasovima 20 gradskih vijećnika jučer je donesen Generalni urbanistički plan grada Splita, dokument čija je izrada najsnažnije obilježila politički život dalmatinske prijestolnice još od početka predizborne kampanje. Prije izglasavanja konačnog prijedloga usvojen je amandman HSP-ova vijećnika Dražena Budimira kojim je izgradnja na križanju Tesline i Jobove s predviđenih 10.000 metara četvornih povećana za 25 posto — na 12.400 kvadrata, dok je odbačen drugi predloženi amandman kojim je vijećnica HB-a Ljubica Vrdoljak tražila da se trokatnici obitelji Novaković u Tršćanskoj 17 odobri gradnja još jedne etaže zbog prenamjene zgrade u hotel. Član Poglavarstva zadužen za urbanizam Branko Poljanić odgovorio je da turizam može, ali u okviru visina koje su utvrđene u zoni.

Prijedlog oporbe Protiv usvajanja GUP-a glasovalo je samo petero SDP-ovaca, i to nakon što je odbijen zajednički prijedlog oporbe, koji je inicirao Luka Podrug, da se aktualna sjednica uzme kao prvo čitanje dokumenta, dok bi se on u roku od mjesec dana usvojio na drugom čitanju. Predsjedniku HČSP-a smetalo je to što o GUP-u “više znaju novinari nego vijećnici”. Samu raspravu, koja je prethodila glasanju, otvorio je iznošenjem brojnih primjedbi SDP-ovac Veljan Radojković, istaknuvši da GUP nema nikakvu viziju, da je prije sanacijski nego razvojni, te da je iz karata očigledno kako on predstavlja koalicijski dogovor o raspodjeli dobiti. Amandmane nije htio davati jer, kako je kazao, “ovo se ne može ispraviti”. — Plan bi prolaznu ocjenu mogao dobiti jedino nakon temeljitog brušenja, a zadivljujuće je rekordno brzo prikupljanje suglasnosti nakon očiglednog pritiska na državne i lokalne vlasti i službe — dodao je Radojković. Od konkretnih zamjerki na GUP istaknuo je nedostatak vizije za prostor nad usjekom pruge, nedefiniranu namjenu Lore unatoč bombastičnim predizbornim obećanjima, te dopuštanje stanogradnje na prostoru između dviju bolnica. Više o ovoj temi o www.slobodnadalmacija.hr

]]>