Split uređaji

Split uređaji su klima uređaji koji se ugrađuju na prozore ili vanjske zidove, s ciljem hlađenja prostorija. U prostoriji imaju ventilator i hladnjak, koji su vodom spojeni s vanjskom jedinicom (kompresor i kondenzator). Pojam klima u ovom slučaju zbunjuje, jer ti uređaji ne zamjenjuju klima-uređaje.

Najvažnije svojstvo split-uređaja jeste podjela u dva dijela, pri čemu se jedan dio nalazi u unutarnjem dijelu prostorije koju treba ohladiti, a kompresor se zbog zvukova koje proizvodi nalazi vani.

Kod split-uređaja tanki funkcionalni vod zamjenjuje odzračna crijeva kod mobilnih uređaja. Kroz taj vod struji sredstvo za hlađenje, koji oduzima toplinu iz prostorije i odvodi je vani.

Specijalna izvedba split-uređaja su multisplit-uređaji, kod kojeg se na jednu vanjsku jedinicu može priključiti i više od deset unutarnjih jedinica. Ovi uređaji su pogodni za naknadnu ugradnju u velikim objektima kao što su hoteli, uredi, privatne prakse i sl.

Split odnosno multi-split uređaji imaju snagu hlađenja od 3 do 15 kW te su prilagođeni za hlađenje prostorija do 35 m2 (split uređaji) ili više većih prostorija (multi split uređaji).

Prednosti u odnosu na kombi i mobilne uređaje jeste veća snaga hlađenja, s vrlo malo proizvedene buke kao i mogućnost uporabe grijanja u prostorijama (kod uređaja s toplinskim crpkama) te uporabe efektivnih filter, sustava specijalno razvijenih za alergičare.

Unutarnje jedinice split-uređaja mogu se ugrađivati kao zidne, stropne, kasetne ili kutne jedinice. I kasetne i stropne jedinice ugrađuju se na ovješeni međustrop, dok se ostale varijante instaliraju u prostorije vidljivo.

]]>