Splitska željezara gubi milijun kuna na dan

SPLIT – Zbog požara u tunelu Željezare Split, koji je planuo prije deset dana, prekinut je financijski oporavak tvornice koja je nakon višegodišnje poslovne agonije uspjela vratiti izgubljeno tržište i sklopiti nove ugovore s nekoliko izvođača radova na gradnji autoceste od Splita do Ploča.

Prema riječima predsjednika Uprave Nenada Domljanovića, zbog prekida proizvodnje splitska željezara dnevno gubi oko milijun kuna, no ti će gubici biti znatno veći jer se procjenjuje da tvornički strojevi neće biti pokrenuti još najmanje desetak dana. Saniranje posljedica požara u tvorničkom tunelu, koji povezuje trafostanicu i čeličanu, potrajat će tjednima, što znači da bi splitska tvornica mogla imati gubitke od nekoliko desetaka milijuna kuna, pri čemu postoji i realna opasnost od gubitka tržišta i razvrgavanja tek sklopljenih poslova. Kad je Vlada u lipnju odobrila Željezari 5,9 milijuna eura državnih jamstava za tehnološku obnovu valjaonice i nabavu obrtnih sredstava, splitska je tvornica, nakon četverogodišnjeg poslovnog sloma, ponovno pokrenula proizvodnju, dobivši još jednu prigodu da uz financijsku potporu države, koja je vlasnik 89,33 posto temeljnog kapitala, sanira milijunske gubitke, koji su se gomilali godinama.

Uprava tvornice, uz potporu ministra gospodarstva Branka Vukelića, uspjela je sklopiti ugovore s domaćim građevinskim konzorcijem, zahvaljujući čemu se uključila u posao domaće cestogradnje, te je počela svoj proizvod, konkurentan i cijenom i kvalitetom, ugrađivati u tunele i vijadukte na autocesti. Oko 500 splitskih metalaca unatoč prekidu proizvodnje svakodnevno dolazi na posao, radeći na održavanju tvorničkih pogona i pripremama za dovršenje valjaonice. Iako izravna šteta od požara nije velika, to se ne može reći i za štetu nastalu prekidom proizvodnje, čije bi posljedice, ne saniraju li se u roku deset dana, mogle prouzročiti gubitak tržišta i vraćanje splitske tvornice na korak do ruba stečaja. [D. S.] Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>