Splitska željezara ide u privatizaciju

ZAGREB – Dolazeći na čelo Ministarstva gospodarstva zatekao sam loše energetske zakone, sporost u restrukturiranju Ininih rafinerija, zaostatak u izgradnji plinovoda Pula-Karlovac, kao i takozvane stimulativne kamate za malo i srednje poduzetništvo od čak šest do osam posto.

U ove dvije i pol godine energetske zakone smo uskladili s europskim standardima, krenuli u restrukturiranje rafinerija, dovršavamo plinovod Pula-Rijeka, a kamate za poticajne kredite malom i srednjem poduzetništvu smo smanjili na dva do četiri posto. To je, između ostaloga, odgovor svima onima koji kritiziraju ovu Vladu da nema gospodarsku strategiju — istaknuo je Branko Vukelić, ministar gospodarstva, na konferenciji za novinare održanoj u utorak.

Govoreći o problematici splitske i sisačke željezare, Vukelić je ustvrdio da je od početka iskazivao sumnju prema spajanju te dvije tvrtke. “Konačno, i stručna analiza je pokazala da bi spajanje tih poduzeća bilo protuproduktivno. Sada mogu najaviti da će u prvom kvartalu iduće godine biti raspisan natječaj za privatizaciju tih tvrtki, a mogu reći kako ima zainteresiranih investitora za jednu i drugu željezaru. Vlada je bila obvezatna napraviti studiju o restrukturiranju željezara, a odabir strateškoga partnera ovisit će o zadovoljavanju kriterija o razini i kvaliteti proizvodnje te razini zaposlenosti koju očekujemo u tim poduzećima”, kazao je ministar gospodarstva. Piše Frenki LAUŠIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>