Srbiji porasli apetiti nakon poskupljenja nekretnina u RH

ZAGREB – “Naši zapadni susjedi doživljavaju renesansu u smislu investicija europskih zapadnih zemalja. Već kada su započeli pregovori Hrvatske za ulazak u Europsku uniju zabilježen je rekordan porast na tržištu kapitala”, kazao nam je jučer Nebojša Negić, zamjenik direktora Direkcije za imovinu Republike Srbije.

Njegove riječi objašnjavaju i zbog čega se Srbija odlučila ubrzati postupak prodaje bivše imovine srbijanskih poduzeća ili institucija u Hrvatskoj. Nakon ljetošnje prodaje objekta na otočiću Jakljanu, do kraja godine srbijanska direkcija za imovinu planira oglasiti prodaju desetak nekretnina. Prema Negićevim riječima, u prodaju će ići ukupno stotinjak nekretnina. Što će ići i kada u prodaju, ovisi o prikupljenoj dokumentaciji kojom se dokazuje vlasništvo. No, iako se do sada govorilo kako se ukupna vrijednost tih nekretnina procjenjuje na 70 milijuna eura, Negić izlazi s novim procjenama. Prema sadašnjim informacijama Direkcije za imovinu, riječ je o 100 do 150 milijuna eura koje bi Srbija mogla utržiti prodajom nekretnina u Hrvatskoj. – Najviše interesa pokazuju investitori iz Austrije, dosta poziva primamo i iz Engleske, ali i Amerike – kaže Negić. Javljaju se i investitori iz Hrvatske, no o imenima, dodaje Negić, ne može govoriti.

Hrvatski fond za privatizaciju sastavio je popis nekadašnjeg vlasništva srbijanskih tvrtki i insitucija. No, taj se popis ne poklapa s listom koju ima Srbija. Primjerice, današnja zgrada MUP-a u Heinzelovoj ulici u Zagrebu jedna je od takvih nekretnina. Kragujevačka Zastava prije desetak dana oglasila je prodaju tog svog nekadašnjeg poslovnog prostora, koji je MUP kupio 1996. godine i za tu transakciju ima uredne papire. Hrvatska i Srbija, kako kaže Negić, nikada nisu bile u situaciji da nekretnine vode “u istoj bazi podataka”. On ne vidi nikakav problem u činjenici da direkcija prodaje imovinu koja je promijenila vlasnika.

Bit je cijelog posla, kako kaže Negić, Aneks G sporazuma o sukcesiji. Vlasništvo je, kako objašnjava, zaštićeno pravo i vlasniku pripada pravo na naknadu u skladu s međunarodnim pravom. – To pravo otkupljuje investitor. Mislim da je puno lakše da se u toj ulozi nađe neka strana pravna osoba, primjerice iz Austrije, nego tvrtka iz Srbije – zaključuje Negić. Direkcija za imovinu Republike Srbije mjesečno planira prodavati po pet nekretnina u Hrvatskoj. Trenutno se pregovara o prodaji bivše imovine Željeznice Srbije u Makarskoj, Omišu, Bolu na Braču i Rogoznici te kuće na dubrovačkom Gružu koja je nekada bila vlasništvo Elektroprivrede Srbije. Autor: G.GALIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>