Sredstva za luženje (močenje)

Sredstva za luženje su alkalna ili neutralna sredstva za skidanje premaza boje. Sredstva za luženje, kao npr. natrijev hidroksid, kalijev hidroksid ili amonijak(amonijev klorid), koriste se uglavnom za skidanje boja na bazi umjetnih smola.

Nakon uporabe se podloga mora neutralizirati slabijim kiselinama. Prema tome treba voditi računa o dovoljnom provjetravanju. Postoje također i sredstva za luženje, koja se otapaju kao metilenklorid ili metanol, koji se međutim svakako ne bi trebao koristiti. Umjesto sredstava za luženje moguća je uporaba termičkog fena s toplim zrakom. U svakom slučaju se na ovaj način oslobađaju plinovi, koji sadrže moguće supstance, poznate kao potencijalni izazivači raka. Zato je neophodno pri radu nositi zaštitne maske, a sva isparenja se usisavaju preko filtara s aktivnim kisikom.

Za luženje starog namještaja (to nisu boje na bazi umjetne smole) mogu se koristiti soda i biljni sapuni. Kod mehaničkog skidanja boje struganjem ili brušenjem, treba izbjegavati udisanje drvene prašine i prašine od stare boje. Također je moguće i skidanje boje strugalicom, što je pogodna za velike, ravne površine.

]]>