Sredstva za remont peći namaknuti kresanjem radničkih prava?

PULA – Iako još predstoje pregovori između Uprave poduzeća i sindikata moguće je da radnicima bude ukinut regres i 13. plaća

Tvornica stakla Schott Boral ovoga je ljeta svečano obilježila 50. godišnjicu svog postojanja. I dok je u prigodnim govorima na konferencijama za novinare te drugim svečanostima bilo podsjećanja na polustoljetnu tradiciju proizvodnje stakla, velike uspjehe te najave o novim ulaganjima u opremu i ljude, među radništvom nije bilo previše razloga za slavlje. Među zaposlenicima se, naime, uvukla strepnja zbog namjere Uprave da im smanji plaće, a pojavile su se glasine i o mogućem gašenju poduzeća, premda je ovaj potonji ishod, da budemo iskreni, malo vjerojatan. Međutim, smanjenje dosadašnjih prava radnika propisanih kolektivnim ugovorom itekako je moguća varijanta, zbog čega, uostalom, još uvijek traju pregovori između Uprave i predstavnika dvaju sindikata koji okupljaju tamošnje radnike.

U poduzeću djeluju Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), inače većinski sindikat, te Sindikat Istre i Kvarnera (SIK). Evo o čemu se radi. Iduće godine tvornici predstoji remont glavne peći, što je postupak koji se mora činiti svakih pet godina. Radi se o iznimno skupom i organizacijski zahtjevnom procesu zbog čega će cijela proizvodnja morati stati na četiri do pet tjedana. Peć je obložena skupim vatrostalnim blokovima koji se 2006. godine moraju zamijeniti novima, a zbog složenosti cijelog poduhvata, da ne idemo sad u tehničke detalje, blokovi se posebno moraju naručiti čak osam mjeseci prije remonta. Ne računajući gubitak zbog prestanka rada poduzeća, sam remont peći koštao bi oko 16 milijuna kuna. Iako službenu potvrdu od Uprave Schott Borala nismo uspjeli dobiti, izgleda da novi vlasnik tvornice stakla, njemački investicijski fond Adcuram, namjerava troškove remonta ili barem dio njih pokriti »kresanjem« plaća radnika. Županijski povjerenik SSSH-a Slobodan Kapor navodi da je na tu temu već održano nekoliko sastanaka između Uprave i predstavnika dvaju sindikata te da je iduća runda pregovora zakazana za četvrtak.

Kapor pojašnjava da je Uprava htjela ukinuti radnicima dodatke na minuli rad, ali da se sindikati s tim rješenjem nisu nikako mogli složiti. Ipak, Kapor drži vrlo vjerojatnim da se sredstva namaknu na drukčiji način, čime se ne bi izravno oštetila visina radničkih plaća, ali bi im se smanjila prava iz kolektivnog ugovora. Ogradivši se da stavovi između Uprave i sindikata još nisu usuglašeni te napomenuvši da nisu isključena i neka druga rješenja, Kapor je naznačio da bi se smanjenje prava iz kolektivnog ugovora moglo odnositi na ukidanje regresa i 13. plaće za 228 radnika koliko ih je zaposleno u tvornici stakla. Ukoliko bi i do toga došlo, on drži da je i takva varijanta bolja, odnosno manje bezbolnija, od najgoreg mogućeg ishoda za radnike, a to je gašenje proizvodnje i tvornice. Županijski povjerenik prenosi da prosječna bruto plaća u tvornici stakla iznosi oko šest tisuća kuna.

Upitan jesu li moguća otpuštanja radnika, kao što je lani to bio slučaj s 40-ak radnika, Kapor odgovara niječno, točnije da u razgovorima s Upravom nije bilo ni spomena o otkazima. Naprotiv, tvrdi on, govorili su čak o novom zapošljavanju. O tome što kaže druga strana i ključni akter cijele ove priče, dakle Uprava, jučer nismo uspjeli doznati. Naime, predsjednik Uprave Schott Borala Armin Reiche nalazi se u Njemačkoj i ovoga tjedna neće dolaziti u Pulu, a bez njega ili njegovog ovlaštenja nitko iz tvornice ne smije davati izjave za medije. To nam je jučer objasnio Oleg Tognon, tehnički direktor Schott Borala. Inače, spomenimo da proteklih tjedana Reiche nije odgovara na upite Glasa Istre o ovoj temi, uz opravdanje da se radi o internoj stvari poduzeća. N. IVANOVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr