Srušen ljetni rekord potrošnje struje

ZAGREB – Povremena kiša i pad temperatura posljednjih dana, posebno u u kontinentalnom dijelu Hrvatske, donijela je olakšanje i Hrvatskoj elektroprivredi.

Naime, višetjedne velike vrućine stvarale su im dosta problema. Velike vrućine i niski vodostaji rijeka otežavali su hlađenje njihovih elektrana. Tako je, na primjer, zbog niske razine Save velika termoelektrana u Sisku u srpnju mogla raditi sa snagom od samo 300 megavata iako joj je maksimalna snaga 380 megavata. Nakon niza europskih nuklearki slični problemi zaprijetili su i hrvatsko-slovenskoj NE Krško, jednom od stupova HEP-ovog proizvodnog sustava. Naime, nuklearka savsku vodu koristi za hlađenje svojih postrojenja, a prema propisima zbog toga smije Savu zagrijati najviše za tri stupnja Celzija. U ljetnim mjesecima hidroelektrane uobičajeno zbog suše i smanjenih dotoka rijeka rade sa smanjenim kapacitetom, pa je tako i ove godine, kažu u HEP-u. Dodatne probleme stvorila im je činjenica da sve brojniji klimatizacijski uređaji naprosto »gutaju« velike količine struje značajno povećavajući ljetnu potrošnju. Tako je ukupna potrošnja električne energije u srpnju u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla čak 8,6 posto. To je više nego dvostruko više od povećanja potrošnje na godišnjoj razini koji se kreće oko četiri posto. Puno bolja situacija nije bila ni u lipnju kada je u odnosu na lanjski lipanj zabilježen porast potrošnje od 6,7 posto.

Zato ni ne čudi da su krajem srpnja srušeni dosadašnji ljetni rekordi potrošnje i opterećenje elektroenergetskog sustava. Maksimalno opterećenje od 2.553 megavata bilo je 27. srpnja. Istog dana ostvarena i najveća dnevna potrošnja struje od 51.386 megavatsati, a prošlogodišnji rekord je bio 47.530 megavatsati. Iz toga je vidljivo da se ubrzano smanjuju velike razlike između zimskih i ljetnih maksimuma potrošnje i opterečenja sustava. Dnevni zimski rekord potrošnje od 61.018 megavatsati ostvaren je u siječnju ove godine, a u istom mjesecu zabilježeno je i maksimalno opterečenje elektroenergetskog sustava od 3.036 megavata. Veliki porast potrošnje električne energije najvećim je dijelom rezultat povećanog korištenja rashladnih uređaja zbog visokih temperatura, ali i povećanog broja turista, napominju u HEP-u. Konkretno, već krajem lipnja je zbog korištenja klima uređaja povećana dnevna snaga elektrana u pogonu za približno 320 megavata, dakle gotovo kao hrvatska polovica nuklearke Krško, a potrošnja struje za čak 18,2 posto nego prije vrućina. Tijekom srpnja je zbog dugotrajnih velikih vrućina još više elektrana radilo samo za klima uređaje. Dobro je da je HEP zahvaljujući dobroj pripremi uspio prevladati te probleme pa tijekom dosadašnjeg dijela turističke sezone nije bilo značajnijih problema u opskrbi potrošača. Elektroenergetski sustav je stabilan i imamo dovoljne količine energenata te proizvodnih i prijenosnih kapaciteta pa probleme ne očekujemo ni u nastavku turističke sezone, ističu u HEP-u. Željko Bukša Izvor: www.Vjesnik.hr

]]>