Srušene kuće, na redu lučice

VIR – Akcija uklanjanja bespravnih objekata na otoku Viru nastavit će se do početka turističke sezone, odnosno 15. lipnja.

Nakon što u četvrtak ujutro budu srušena i posljednja dva od 50 predviđenih objekata na sjevernom predjelu otoka, u tzv. Uvali svinja, bageri Ministarstva graditeljstva premjestit će se, kako doznajemo, na južnu stranu Vira, gdje će biti uklanjani bespravni objekti na pomorskom dobru, kao što su mulovi, lučice i privezišta, ali i objekti bez dozvole unutar zaštićenog pojasa od 70 metara. Glasnogovornica Ministarstva graditeljstva Kata Gojević nije nam mogla reći koliko se još objekata namjerava ukloniti na Viru do sredine lipnja, no ono što ne bude dovršeno u prvom dijelu kampanje, dodala je, nastavit će se uklanjati na jesen. Samo tijekom posljednje četiri godine građevinska je inspekcija izdala nekoliko stotina rješenja o uklanjanju, ali su se investitori o njih uglavnom oglušili te nastavili gradnju i dovršili objekte.

Mir u Uvali svinja Osmog dana, u tzv. Uvali svinja, nije bilo novih rušenja. Vikendica nizozemskoga gastarbajtera Dragutina Bertovića, koji je tvrdio da mu je kuća na Viru jedina imovina u Hrvatskoj, teška mehanizacija srušila je u utorak poslijepodne. Vlasnicima apartmana u jedinoj preostaloj zgradi za rušenje u Uvali svinja inspektori Ministarstva su dali rok za iseljenje do četvrtka ujutro. Dolazak inspektora njemački državljanin Udo Diel iz Muhlheima na Majni dočekao je u šoku i nevjerici. — Zbog zdravstvenih problema sa srcem i astmom već godinu dana živim sam na Viru. Apartman sam kupio od Dragice Smetiško iz Zagreba, prošle godine, za 30 tisuća eura. Ni ona ni odvjetnici nisu mi rekli da kuća nema građevinsku dozvolu, nego su mi obećavali da će sve biti u redu. Ovo je moja jedina imovina — kaže Diel pozivajući se na obećanja ministrice da se nikome neće rušiti krov nad glavom. Prevareni! Dvoetažnu zgradu sa šest apartmana, udaljenu svega desetak metara od mora, podigao je, a potom prodao Božidar Smetiško iz Zagreba. Petero kupaca, među kojima je i Antun Varga, za apartman i njegovo uređenje utrošili su više od 100 tisuća eura. Drugu, također nelegalnu Smetiškovu kuću, bageri su sravnili početkom tjedna. — Mi smo prevareni! Prevarili su nas svi, od kupaca terena, do investitora i odvjetnika koji nas ni na što nisu upozorili — žali se Varga. Ivica NEVEŠĆANIN Izvor: www.SlobodnaDalmacija.hr

]]>