Staklene kupole

Primjenom nosive funkcije ljuske-kupole nastale su lagane, lijepe, učinkovite konstrukcije, za koje je bio potreban minimum čelika, a djeluju optički izrazito transparentno.

Razvojem elektroničke obrade podataka pri projektiranju kao i primjenom trodimenzionalnih, matematičkih i stvaralačkih zakonitosti, danas se mogu realizirati geometrijski nepravilne , slobodne forme staklenih kupola.

Stakleni parapeti

Stakleni parapeti se nalaze u gotovo svim područjima arhitekture, ali se pretežno montiraju u unutarnjim prostorima objekata. Posebno su traženi parapeti od stakla učvršćeni u podnožju s gornjim , dugačkim rukohvatom, jer su izrazito transparentni. Pored se obično između stupova ograde ugrađuju bočno pritegnute staklene ploče.

Zbog funkcije osiguranja od pada i za parapete se treba uzeti u obzir pravilo o dimenzioniranju stakala s osiguranjem od pada. Upravo navedene varijante zastakljenja parapeta podliježu rigoroznim zahtjevima u pogledu potrebnih stakala.

Osim VSG stakla montirati se mogu u pravilu još staklene ploče postavljene četverostrano.

Za zastakljivanje pomoću držača sa stezaljkama, koje se montira u elemente parapeta po principu ispune, postoje i sustavi s opće-građevinskim cerifikatom.

]]>