Staklo – prozirno i neprozirno staklo

Staklene fasade

Float – plivajuće staklo, lijevano staklo, profilno staklo i stakleni kamen

Proizvodnja / Karakteristike

Staklo je taljeni proizvod od kvarcnog pijeska, natrona i vapna.Osim osnovnih materijala koriste se i drugi materijali, koji utječu na bojanje i posebne osobenosti stakla. Float-plivajuće staklo je vrsta stakla koja se danas najviše koristi.

To staklo se satoji od silicijum-oksida, kalcijum-oksida, natrijum-oksida, magnezijum-oksida i aluminijum-oksida. Glavni udio taljevine stakla bazira se na silicijum-oksidu i stoga i daje naziv građevinskom staklu: silikatno staklo.

Od 1959. godine se float –plivajuće staklo proizvodi postupkom flotiranja. Taljevina stakla teče preko tekuće kositrene kupke i formira staklenu traku približno planirane površine. U postupku flotiranja su na raspolaganju debljine stakla od 2-25 mm.

Uobičajene debljine stakla su 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15 i 19 milimetra. Maksimalne dimenzije ovise o daljnjoj obradi stakla. Kaljeno staklo se može proizvoditi u veličini i do 3210×6000 mm.

Prozirni materijal staklo karakterizira amorfna molekularna struktura, kroz koju može prodirati solarno zračenje valne duljine od 315-2500 nm ( vidno polje: 380-780nm).

Reduciranjem udjela oksida željeza u staklu može se smanjiti tipično zelenkasto obojenje ravnog stakla. Tako nastaje bijelo staklo, poznato pod proizvodnim pojmom «bijelo staklo».

Osim plivajućeg stakla se u konstrukcijama fasada koriste i slijedeće vrste stakla:

Lijevano staklo ili poznato i pod nazivom ornamentno staklo se prije hlađenja staklenih traka odvodi u postrojenje za valjanje te tako dobiva na jednoj ili obje strane strukturiranu površinu. Fizikalne osobine ovog stakla odgovaraju osobinama plivajućeg stakla.

Strukturirana površina čini staklo neprozirnim te se može koristiti kao zaštita od vidnosti. Strukture stakla se mogu koristiti za ciljano prelamanje svjetlosti u sistemima reguliranja svjetlosti.

Lijevano staklo se proizvodi u debljinama 3-10mm sa i bez žičanog umetka. Lijevano staklo bez žičanog umetka može se zaštiti i kao float -staklo na najrazličitije načine i oplemeniti ( npr. ESG, VSG, emajliranje).

]]>