Stanovi na Brodarici u dišparu s kupcima

S obzirom da su stanovi iz Programa poticane stanogradnje na Brodarici projektirani prije nego je napravljena konačna lista reda prvenstva podnositelja zahtjeva za kupnju stana u POS-u.

Nije znalo ni kakve su potrebe za stanovima, odnosno koliko kojih stanova treba izgraditi, ispostavilo se da pojedini stanovi u prihvaćenom projektu, iako odgovaraju po sobnosti i ležajnosti, prelaze najvišu površinu koja se može kupiti. Također se utvrdilo da bi izvjestan broj kreditno sposobnih kandidata podnositelja zahtjeva ostao bez stana iako bi bili na redu za kupnju među prvih 600 podnositelja, i to zbog nedostatnog broja stanova odgovarajuće površine. Ispostavilo se da bi tri stana površine preko 100 do 110 metara četvornih odgovarajućih za šesteročlanu, odnosno sedmeročlanu obitelj, ostala neprodana jer, prema sadašnjim podacima, do kraja liste nema više šesteročlanih i sedmeročlanih obitelji, te da nijedna od obitelji sa sedam ili više članova ne bi mogla kupiti stan površine 123 metra četvorna jer prelazi maksimalnu površinu za najbrojniju obitelj od 120 metara četvornih. Zato je Poglavarstvo jučer donijelo zaključak prema kojem, poštujući redoslijed liste prvenstva, kandidat za kupnju stana može kupiti manji stan ako nije kreditno sposoban za pripadajuću veličinu stana.

Ako za podnositelja zahtjeva koji je prema mjestu na listi na redu za kupnju stana unutar broja od 384 stana nema odgovarajućeg ili manjeg stana za koji bi bio zainteresiran, ponudit će mu se kupnja stana većeg od odgovarajućeg koji najmanje odstupa od utvrđene najviše površine odgovarajućeg stana uz uvjet plaćanja razlike u površini koja prelazi 10 metara četvornih i prema cijeni koju će utvrditi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Ako kandidat koji je na redu prema listi ne bude zainteresiran, odnosno ne može kupiti veći ponuđeni stan, taj se stan nudi dalje prema listi. Ako bi, pak, preostali neodabrani stanovi veći od odgovarajućeg, na odabir se pozivaju kandidati s liste prema broju članova obitelji i sukladno mjestu na listi počevši od početka, što znači da su uključeni u ponudu i oni koji su već izvršili odabir, a nisu bili u prigodi iskoristiti mogućnost odabira većeg stana uz uvjet plaćanja razlike u površini. Marina PROTIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Drvene kuće – gradimo.hr

]]>