Stanovi POS-a postali – apartmani?!

ZADAR – Zna se tko su vlasnici deset stanova kupljenih temeljem prioritetne liste, ali u zgradi je petnaest stanova, a pet je navodno APN prodao slobodno, na tržištu. Tako je možda netko na poklonjenom gradskom zemljištu dobio lijepi apartman

Umjesto krova, nad glavama kupaca stanova u zgradama POS-a nadvili su se gusti oblaci svakovrsnih problema. Zgrada POS-a problem je i za gradsku upravu. – Da bi smo omogućili nižu cijenu stana obiteljima kojima je stan potreban, Grad je investitoru svoje zemljište ustupio besplatno, pa smo čak i otkupili dio jedne privatne parcele radi formiranja jedinstvene građevinske parcele za tu zgradu – kaže gradonačelnik Paga Andreja Bukša. – Međutim, nakon toga je nastao problem s uređenjem okoliša, pa smo i to napravili, a onda je došla na red struja i sada smo uplatili 250.000 kuna za priključak zgrade na trafostanicu.

Zgrada teška 8,5 milijuna kuna Koliko je do sada zgrada POS-a koštala Grad Pag? U gradskoj upravi tvrde da iznos, kada se sve zbroji, prelazi dva milijuna kuna. Izgradnja zgrade je, prema dostupnim informacijama, koštala oko 6,5 milijuna kuna, pa ako se tome pridoda i onih dva milijuna koje je potrošio Grad, dolazi se do iznosa od 8,5 milijuna kuna. To je otprilike kao za obnovu tri Branimirove obale ili za četiri nove kanalizacije na Vodicama. Golem novac, a zgrada je još prazna. I da stvar bude zanimljivija, ne zna se ni tko su kupci stanova. Preciznije rečeno, zna se tko su vlasnici deset stanova kupljenih temeljem prioritetne liste, ali u zgradi je petnaest stanova, a pet je navodno APN prodao slobodno, na tržištu. Tako je možda netko na poklonjenom gradskom zemljištu dobio lijepi apartman.

Mi ni do danas ne znamo tko su nam susjedi – kažu kupci stanova s prioritetne liste. – Na naše sastanke nas je uvijek deset, a ovih pet nema, nikada ih nismo vidjeli. Ne samo što ne znaju oni, nego o tome nikakvih podataka nemaju ni u paškoj gradskoj upravi. – Nemamo saznanja kome je prodano pet stanova u zgradi POS-a i jesu li uopće prodani – kaže Đurđa Dobrović, tajnica Poglavarstva Grada Paga. – S APN-om razgovaramo samo o problemima. Grad je dostavio listu prioriteta APN-u, a mi nemao povratnu informaciju što je sa stanovima. Ne znamo ni kada bi moglo biti useljenje.

APN: pošaljite faks! Više su se puta, u zadnjih godinu i pol dana, od APN-a tražila imena kupaca pet stanova, ali uzaludno. Na novinarski upit redovito je stizao isti odgovor: pošaljite faks, pošaljite mail. No, odgovora nema. Kupci stanova s prioritetne liste su s APN-om 2003. godine potpisali predugovor u kojem je stajalo da će u travnju 2004. godine useliti u svoje stanove. Međutim, ništa od toga. – Obećavalo nam se iz APN-a da ćemo u svojim stanovima proslaviti Božić 2003. godine, nakon toga je rečeno da ćemo 1. svibnja 2004. godine u svojim stanovima ispijati kavu i jesti kolače. No, prošlo je sve to, a stanovi su još prazni – kažu kupci stanova. No, oni uredno već od 10. siječnja 2004. plaćaju kredit, a prosječna mjesečna rata je od 220 do 250 eura, ovisno o veličini stana. Josip PORTADA Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>