Stati na kraj radu na crno

PAZIN – Danas je dan otvorenih vrata SSSH-a pa se u Istarskoj županiji mogu od 8 do 17 sati posjetiti sindikalni uredi u Puli, Pazinu i Rovinju te dobiti informacije o radu i ulozi sindikata kao i besplatni pravni savjeti te anonimno prijaviti rad na crno, rekao je Slobodan Kapor jučer u Pazinu na konferenciji za novinare najavljujući ta događanja koja se održavaju na dan kada je 1990. godine bio osnivački kongres SSSH-a.

Posebno je upućen poziv onima koji nisu članovi sindikata da dobiju informacije o tome kako im sindikat može pomoći. »Dan otvorenih vrata SSSH-a« sada se održava drugi put. Dok se SSSH lani bavio zaštitom na radu, ove godine im je tema borba protiv rada na crno. »To je jedna od najvećih kočnica razvoja gospodarstva«, ističe Jadranka Tomašić, regionalna povjerenica u regionalnom uredu jugozapadne Hrvatska iz Rijeke. Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 400 tisuća ljudi radi na crno, a to znači da državni proračun godišnje ostaje bez oko sedam milijardi kuna. SSSH je napravio obrazac za podatke o radu na crno i pozivaju sve koji tako rade da to prijave, a mogu to učiniti i anonimno na besplatni telefon. Te obrasce SSSH će dostaviti inspektoratu rada i očekuju da poduzmu zakonske mjere. Akcija će trajati do kraja godine. Pula je po podacima o sindikalnoj košarici za travanj i dalje najskuplji grad u Hrvatskoj, a regija jugozapadna Hrvatska – u kojoj su Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija – najskuplja je u zemlji. Prosječna plaća za jugozapadnu Hrvatsku je u travnju bila 3.961 kunu, a sindikalna košarica za minimalne troškove četveročlane obitelji iznosila je 5.864,79 kuna, tako da je plaća pokrivala 67 posto troškova života. Za podstanarske obitelji rezultat je još porazniji jer tu plaća pokriva 51 posto troškova jer košarica je »teška« 7.684 kune.

Podaci za Pulu su još drastičniji jer prosječna plaća od 4.024 kune pokriva 66 posto troškova sindikalne košarice od 6.037,25 kuna, odnosno kod podstanara 52 posto od košarice vrijedne 7.661,46 kuna. U sindikalnoj košarici, koja je važna pri pregovaranju za kolektivne ugovore, nema keksa, čokolade niti lijekova. U odnosu na ožujak košarica je jeftinija za deset do 20 kuna zbog pada cijena na zelenim tržnicama i manjih troškova za grijanje. To što je Pula stalno najskuplja u Hrvatskoj Kapor pokušava objasniti visokim cijenama na zelenoj tržnici zbog prekupaca i nenormalnim razlikama u cijeni kruha i mlijeka od 20 do 30 posto, ovisno o trgovinama, a ovdje su i plaće nešto više nego drugdje. S. BENIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>