Stigla samo ponuda hrvatskih građevinaca

HRVATSKA – Na natječaj za izgradnju dijela dionice Jakuševac-Velika Gorica autoceste Zagreb-Sisak u Hrvatske autoceste stigla je samo jedna ponuda.

Kako doznajemo, ponudu je poslao samo konzorcij domaćih građevinskih tvrtki predvođenih Viaduktom, koji je lani pobijedio na natječaju za izgradnju autoceste Split-Ploče. Natječaj je bio raspisan početkom prosinca prošle godine, a rok za dostavljanje ponuda istekao je danas. Budući da je stigla samo jedna ponuda, natječaj će se vjerojatno morati poništiti i raspisati novi sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi. HAC će naime morati postupiti prema tom Zakonu koji nalaže da na javni natječaj moraju stići najmanje dvije, i to prihvatljive ponude. Razlog izostanka interesa graditelja za HAC-ov natječaj vrlo je mala dužina autoceste za koju je bio raspisan – svega 2,1 kilometar. Dionica Jakuševac-Velika Gorica duga je 8,1 kilometar. U HAC-u objašnjavaju da su raspisali natječaj samo za 2,1 kilometar autoceste zbog izmjena dijela trase, pa je natječaj raspisan samo za dio na kojem nema izmjena. HAC je krajem studenog prošle godine s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom potpisao sporazum o utvrđivanju izmještanja koridora te trase na području južnog ulaza autoceste u Zagreb. Cilj je tih izmjena poboljšati i povećati prometni kapacitet i time osigurati veću i lakšu protočnost vozila.

Natječaj za ostatak autoceste bit će raspisan kad budu usvojene izmjene prostornog plana, dobivena lokacijska dozvola i dovršena projektna dokumentacija. U HAC-u vjeruju da će to biti ovog proljeća. Dionica Jakuševac-Velika Gorica, tvrde u HAC-u, bit će izgrađena, sukladno Programu građenja od 2005. do 2008. godine, do 30. rujna 2007. godine. Ukupna vrijednost autoceste Zagreb-Sisak procjenjuje se na 1,5 milijardi kuna. Izgradnja dionice Jakuševac-Sisak trebala je početi u prvom dijelu ove godine. Zbog izmjene trase raspisan je natječaj samo za dio te dionice. Dodatni problem HAC-u su zadali i zagrebački gradski vijećnici koji su na prošlotjednoj sjednici Gradske skupštine trebali odobriti izmjenu prostornog plana zbog nove trase. No Skupština je ostala bez kvoruma i ta točka dnevnog reda nije odrađena. Sljedeća sjednica Gradske skupštine je tek za tri tjedna. Stoga je moguće da ta dionica i neće biti dovršena kako je planirano do rujna 2007. godine. Josip Bohutinski Izvor: www.business.hr

]]>