Što je infracrveno svjetlo?

Infracrveno svjetlo igra ključnu ulogu u 24-satnom digitalnom video nadzoru. Bez infracrvenog svjetla, tamne noćne scene ostale bi tamne i za CCTV kamere, a slike bi bile zasjenjene, pune signalnih šumova i gubitka fokusa. Dijagram prikazani ispod uspoređuju ono što je vidljivo ljudskom oku ( krivulja fotopije otprilike između 400 – 700 nm) s onim što je vidljivo normalnoj monokromatskoj kameri. Graf prikazuje i povećanu osjetljivost naprednijih specijaliziranih IC-senzitivnih monokromatskih kamera.

Osjetljivost kamere

Važno je uočiti da se s porastom valne duljine smanjuje osjetljivost kamere. To znači da kamera vidi tek manji dio svjetla koje se širi scenom.

Filtri za infracrveno svjetlo

Krajnji korisnik CCTV-a često želi koristiti poluskriveno ili skriveno osvjetljenje u svojim CCTV instalacijama. Grafovi prikazuju filtre od 730 nm, 830 nm i 950 nm. Općenito govoreći, filtar od 730 nm imati će odsjaj sličan onome na semaforu, filtar od 830 nm davati će tamno crveni odsjaj, tek jedva vidljiv ljudskom oku, a filtar od 950 nm će biti potpuno skriven ljudskom oku, te nije vidljiv nikakav odsjaj. Ključni čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru lampe s infracrvenim osvjetljenjem uključuju potrebnu promatračku udaljenost i prizor, osjetljivost CCD senzora kamere, te tip i karakteristike objektiva.

U vrtlogu svjetla

Kako poboljšati rad potpuno funkcionalne dome kamere pri slabom osvjetljenju

U ovom članku opisuju se tehnike koje će osigurati pouzdano i ispravno funkcioniranje CCTV-a za speed dome kamere u kritičnim noćnim uvjetima. Sigurnosnim sustavima koji se oslanjaju na speed dome kamere tijekom noćnih sati mogu prijetiti pogubni nedostaci zbog lošeg projekta ili instalacije, što znači da dolazi do propuštanja događaja i neregistriranja alarmnih okolnosti. Zbog načina na koji su speed dome kamere instalirane, ključne video funkcije u mraku mogu biti kompromitirane.

Problem je postao rasprostranjeniji kada su se alati poput video detekcije kretanja (eng. Video Motion Detection – VMD), inteligentne analize scena (eng. Intelligent Scene Analysis), integriranja slike (eng. Frame Integration) i sličnih rješenja, počeli sve više usvajati. Sve te funkcije mogu biti ugrožene, ako postoji niska učinkovitost kod slabijeg osvjetljenja. Stvarna opasnost je u tome da speed dome kamere mogu uspješno funkcionirati tijekom dana, ali loši rezultati noćnog rada ili rada pod slabim osvjetljenjem znače da cjelokupan sustav ne funkcionira tijekom najosjetljivijih noćnih sati.

Od većine speed dome sustava zahtijeva se da rade i danju i noću, a vrlo često instalacija nije dorasla zadatku. Niti jedan sigurnosni planer ili instalater ne može si priuštiti zanemarivanje te činjenice – a ujedno, to je poznat problem na koji iskusni sistemski dizajneri sada obraćaju sve veću pažnju. U ovom članku ćemo objasniti tehnike koje će osigurati pouzdano i točno funkcioniranje CCTVa za speed dome kamere u kritičnim noćnim uvjetima.

Dome kamere čine popularan specifikacijski izbor zbog svojih prednosti, a one uključuju jednostavnost instalacije, estetiku, brzinu kretanja i diskretan izgled. Loša strana im je to što iste te prednosti mogu smanjiti učinkovitost kamera pri slabom osvjetljenju. Mnoge dome kamere se temelje na manjim CCD-ima s integralnim objektivima, ali ipak ne pružaju najprecizniju izvedbu pri slabom osvjetljenju.

Problemi osvjetljenja

Tradicionalni pan & tilt pristup CCTV-u i dalje će biti presudan dio mnogih sigurnosnih sustava budući da nudi nekoliko tehničkih prednosti. Međutim, fleksibilnost i estetska privlačnost dome kamera potakli su njihov značajan prodor na tržište. Danas, jedno od najčešće postavljanih pitanja koje postavljaju i instalateri i krajnji korisnici glasi:

\” Kako da postignem korisno osvjetljenje prizora, te da omogućim svojoj dome kameri da učinkovito funkcionira noću ? \”

Osnovna rješenja:

Nepomične dome kamere Dome kamere se mogu podijeliti u dvije kategorije, nepomične dome kamere i potpuno funkcionalne dome kamere. Nepomične kamere su često otpornije na udarce i koriste se u svrhu nadzora s kratkim dometom, jer je uređaj nepomičan, a spomenuti problemi vezani uz slabo osvjetljenje slični su onima koje imaju i ostale standardne kamere. Pri slabom svjetlu ili u slučajevima kada svjetla uopće nema, nepomične kamere zahtijevaju dodatnu rasvjetu. U pravilu, infracrveno osvjetljenje pruža najbolje, najpraktičnije i financijski najisplativije rješenje.

UPOZORENJE: Mnogi sustavi dome kamera prodaju se sa zamagljenim kućištima koja mogu i do 70 % umanjiti infracrveno osvjetljenje koje dopire do kamere, na taj način još više otežavajući učinkovitost pri slabom svjetlu. Imajte to na umu kada razmatrate utvrđenu nisku učinkovitost pri slabom svjetlu. Budući da dome kamera prigušuje infracrvene zrake, možda će biti potrebno povećati razinu infracrvenog osvjetljenja da bi se to nadoknadilo.

SAVJET: Da bi se maksimalno povećala učinkovitost pri slabom osvjetljenju, najbolje je koristiti čiste, tj. nezamagljene dome kamere. Da bi se osiguralo potpuno obuhvaćanje čitavog prizora, infracrveno osvjetljenje mora biti prilagođeno vidnom polju kamere i objektiva. Osvjetljavanje uskom zrakom treba koristiti na način da ono bude usklađeno s uskim vidnim poljem kamere, dok osvjetljavanje širokom zrakom treba namjestiti tako da se podudara sa širokim vidnim poljem. Neuspješno usklađivanje vidnog polja kamere i infracrvene zrake može dramatično smanjiti učinkovitost sustava.

SAVJET: Pobrinite se da uskladite vidno polje kamere s poljem infracrvenog svjetla.

Napredna rješenja:

Potpuno funkcionalne dome kamere Velik izazov koji pružaju potpuno funkcionalnih dome kamere jest u nemogućnosti postavljanja infracrvenih osvjetljivača na pokretni dio unutar kućišta kamere.

Prvo rješenje:

Osvjetljavanje područja u širini od 360° Jedno rješenje je omogućiti obuhvaćanje područja infracrvenim svjetlom do 360°, tako da bez obzira na smjer kretanja kamere postoji dovoljna količina infracrvenog osvjetljenja koje će omogućiti kameri da učinkovito nadgleda prizor. No, kako prikazuje slika 1, to zahtijeva postizanje visoke razine ulaganja, budući da bi potpuna pokrivenost od 360° zahtijevala lociranje približno osam širina od 45° IC osvjetljivača. Dome kamera postavljena na ugao zgrade može zahtijevati infracrvenu pokrivenost od samo 270°, a dome kamera postavljena na zid zahtijevati će infracrvenu pokrivenost od samo 180°

Drugo rješenje:

Osvjetljavanje određene mete

Drugo rješenje problema može se postići osvjetljavanjem samo određenih meta. To je metoda pružanja osvjetljenja u prizoru i oko prizora, osvjetljavanja posebnih područja rizika radije nego cijelog područja koje nadzire dome kamera. Tehnika koja uključuje strateško pozicioniranje infracrvenih osvjetljivača za osvjetljavanje ciljanih lokacija prilagođava osvjetljenje izloženijih područja unutar prizora.

To mogu biti kapije, ulazna vrata ili staze gdje postoji vjerojatnost prolaska uljeza, ili bilo koje mjesto za koje sigurnosni upravitelj smatra da je izloženo riziku. Tijekom pune rotacije dome kamere od 360°, mogu postojati tek dvije ili tri konkretne mete koje se trebaju nadgledati. Infracrvene jedinice mogu biti postavljene na i oko stupa kamere, te neprekidno osvjetljavati te mete, omogućavajući kameri da učinkovito nadzire sva ključna područja prizora

Locirajte infracrveno osvjetljenje iznad ili u blizini konkretne mete. Još jednom, pametno usklađivanje kuta gledanja kamere i infracrvenog osvjetljenja ključno je za maksimalnu učinkovitost. Pristupite tome s pažnjom, jer kut osvjetljenja i vidno polje kamere ključni su za uspjeh. Međutim, ako uspješno uskladite vidno polje i kut osvjetljenja, osvjetljenje lokalnog područja (Local Area Illumination – LAI) predstavlja uspješnu alternativu lociranju osvjetljenja s dome kamerom

Kod osvjetljavanja određene mete, kao i kod osvjetljavanja lokalnog područja, može postojati mogućnost uključivanja ili isključivanja infracrvenog osvjetljenja putem predefinirane pozicije dome kamere. Nadalje, pri lociranju infracrvenog osvjetljenja iznad ili u blizini objekta može se koristiti PIR detektor za aktiviranje infracrvene lampice po ulasku u određenu zonu.

SAVJET: Pomoću postavki na dome kameri ili pomoću PIR-ova za aktiviranje osvjetljenja određene mete ili lokalnog područja, mogu se smanjiti operativni troškovi sustava.

Integracija slike

Neke dome kamere zahtijevaju tehnike integriranja slike u pokušaju svladavanja problema pri dobivanju jasnih prikaza u tamnim scenama. Usporena brzina zatvarača koristi se za hvatanje dovoljno svjetlosti u tamnim područjima cjelokupne scene.

UPOZORENJE: To može biti prihvatljivo samo u ograničenom broju aplikacija zbog nemogućnosti ovih sustava da rade s pokretnim objektima. Ako se uljez kreće kroz ova područja, on će biti zabilježen kao mrlja, a temeljni podaci i detalji biti će preskočeni. Ukupan rezultat biti će velik i potencijalno ozbiljan jaz u ukupnom pokrivanju nadzornog sustava.

SAVJET: Integracija slike prirodno će imati tendenciju promašiti ključne podatke i detalje, posebno tamo gdje je prizor u pokretu. IC i video detekcija pokreta (Video Motion Detection – VMD) PTZ speed dome kamere su često integrirane s digitalnim video rekorderima i koriste sustave za ‘video praćenje’ ili video detekciju pokreta (VMD). VMD funkcionira tako da aktivno analizira piksele koji se pojavljuju u video slici. Međutim, osoba koja se kreće kroz mračnu scenu najvjerojatnije neće uzrokovati nikakvu promjenu piksela, ako je osvjetljenje nedovoljno za otkrivanje promijene piksela.

SAVJET: Infracrveno osvjetljenje će dramatično povećati učinkovitost VMD sustava i inteligentnih sustava za video analizu.

Sažetak

Konstruktori CCTV sustava trebaju razmotriti neka temeljna pitanja u postizanju funkcionalnih 24 satnih sustava video nadzora uz pomoć dome kamera, osobito u uvjetima slabog osvjetljenja:

 • Bez svjetla ne može doći do stvaranja slike
 • Zamagljeni i poluzamagljeni poklopac dome kamere dramatično smanjuje učinkovitost sustava kamere tijekom noći
 • Zbog svoje veličine, dome kamere često imaju manje čipove i integrirane objektive, što može smanjiti njihovu učinkovitost u uvjetima slabog osvjetljenja
 • Osvjetljavanje vidnog polja kamere s dovoljnom količinom infracrvenog svjetla je ključno i može se postići na slijedeći način:

 • 1) Osvjetljavanje područja u širini od 360°.
 • 2) Osvjetljavanje određene mete.
 • 3)Osvjetljavanje lokalnog područja
 • 4) Infracrveno osvjetljenje predstavlja ključni element u osiguravanju uspješnosti video detekcije pokreta, inteligentne video analize i drugih visoko razvijenih softverskih funkcija.

  ( Uz dozvolu www.derwent.com ). Stručni časopis Security-info

  ]]>