Što je Riva bez stare fontane

Split – U hotelu Bellevue jučer se javnosti predstavila Komisija za obnovu Splitske fontane. Konferenciju je otvorio predsjednik Komisije dr. Ante Tukić te predstavio počasnog predsjednika dr. Duška Kečkemeta i tajnika Branka Ivkošića.

Pri predstavljanju, dr. Tukić je istaknuo kako je Komisija nastavak inicijativa za obnovu fontane koje su započete još 1979., a podsjetio je da se u Projektu Split 1700, jednoglasno usvojenom na sjednici Gradskog vijeća 1995., navodi da pri Poglavarstvu treba ustanoviti poseban fond za sve akcije koje bi se u desetogodišnjem razdoblju trebale realizirati u Splitu, uključujući i obnovu fontane. Članovi komisije ne slažu se s radikalnim zahvatima u postojeću sliku Rive i projektima koji izostavljaju fontanu ili predviđaju postavljanje njezine moderne verzije, podsjećajući na sudbinu đardina koji je preuređenjem potpuno izgubio identitet i sklad sa cjelinom Zagrebačke ulice. — Umjesto da gradimo nešto novo na ponos, rušimo ono što je dobro. Svirajuća i pjevajuća fontana sa svjetlima je za Disneyland — rekao je dr. Kečkemet. — Mi kao unuci i praunuci ljudi koji su participirali u izgradnji fontane osjećamo moralnu potrebu da ne izdamo svoje pretke — rekao je član Komisije, poznati glumac Pjero Jelaska te se zapitao zašto se obnavlja Riva, a ne i Splitska fontana koja je njezin dio. Tonći Jerončić, inače predsjednik Udruge Matejuška, rekao je kako vjeruje da Grad, Županija i Republika imaju potrebna sredstva za obnovu fontane.

Dr. Ivo Lozić, inače predsjednik Društva Marjan, istaknuo je da fontana na Rivi nedostaje jer je ona objedinjavala u cjelinu sve objekte iz onog doba, a dr. Duško Kečkemet je podsjetio da 90 posto slika i razglednica iz tog vremena ima motiv Rive s fontanom, pa je ona tako jedan od simbola grada. — A što se tiče vode — dodao je Kečkemet — trebalo bi postaviti pločicu da je još Konstantin Porfirogenet spomenuo splitsku vodu kao najbolju u Rimskom Carstvu. Tajnik Komisije Branko Ivkošić kazao je kako bi željeli privući pažnju i onog dijela naših sugrađana koji su došljaci, a koji čine čak dvije trećine stanovništva jer, rekao je, Splićani su svi oni koji vole Split. Tea SUMIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr