Stogodišnji »Miramare« i ovu sezonu dočekuje u smeću

CRIKVENICA – Nekad najljepši crikvenički turistički objekt – hotel »Miramare«, i ovu će sezonu dočekati neuređen i zapušten, okružen smećem jer vlasnik Nikola Rimac iz Zagreba već godinu dana pokušava ishodovati sve potrebne papire, kako bi bez straha od inspekcija mogao započeti najavljenu rekonstrukciju u hotel visoke kategorije, s pet zvjezdica.

Sve aktivnosti oko ishodovanja građevinske dozvole su usporene nakon donošenja uredbe o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog pojasa mora, prema kojoj moraju biti usklađeni svi prostorni planovi lokalnih jednica sa županijskim planom, nakon čega se ide u proceduru usklađivanja i donošenja nižih planova uređenja na koje suglasnost daje Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Grad Crikvenica maksimalno je požurio proceduru, tako da su izmjene DUP-a Podvorska-Miramare prošle svu proceduru i javnu raspravu te je sve sada u županijskim službama, nakon čije suglasnosti i nadležno ministarstvo mora dati svoju suglasnost. Tek kad se sve to obavi investitor, tvrtka »Rimac« iz Zagreba, moći će ishodovati lokacijsku, a potom i građevinsku dozvolu te prići čišćenju objekta i početku radova na rekonstrukciji. Inače, svi projekti su izrađeni još prije više od godinu dana.

Ubuduće s pet zvjezdica

– Godinu dana sam izgubio čekajući dokumente koje bi po zakonu trebao ishoditi za šezdeset dana. Zbog dugotrajnosti postupka izmjene prostorno-planske dokumentacije ne možemo graditi ono što želimo. Za jednu stvar dogovoreno je pet osoba, što ne mogu nikako objasniti mojim partnerima iz Njemačke i Austrije. Za dobiveni kredit, koji je trebao biti realiziran prošle godine, platili smo kamate i sada idemo na novi kredit. Velika papirologija usporava sve investicije. Hotel je za Uskrs ove godine već trebao raditi i biti pun gostiju, a 8. lipnja bit će točno godinu dana da sam podnio zahtjev za promjenu DUP-a Podvorska-Miramare, a do danas nema odgovora. Ni u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nema odgovorne osobe s kojom bismo mogli razgovarati – kaže ogorčeno Nikola Rimac. Za smeće u dvorišnom dijelu hotela, zbog čega se stalno žale susjedi, Rimac kaže da ne zna tko ga odlaže, niti može utjecati da se tamo i dalje ne baca. »Miramare« će biti hotel s pet zvjezdica. Fasada i unutarnje stubište su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, tako da će hotel zadržati nekadašnji vanjski izgled prelijepe secesijske građevine, a unutrašnjost će biti uređena vrlo luksuzno te će imati sve sadržaje razine hotela s pet zvjezdica.

Umjesto jet-seta – skitnice

Da podsjetimo, hotel »Miramare« već dvadesetak godina nije u funkciji. Prije desetak godina hotelsko poduzeće »Jadran« prodalo ga je zagrebačkoj tvrtki »Astra International«, no kako nije došlo do njegove rekonstrukcije, hotel je ponovo promijenio vlasnika te je od prije dvije godine u vlasništvu Nikole Rimca. Inače, hotel »Miramare« 1905. godine otvorio je Mađar Bela Rimanoczy. Hotel je tada imao sedamdeset moderno uređenih soba i hidroelektrični terapeutski zavod s rendgenom te toplim morskim kupkama. A sada, dok se ne rekonstruira, hotel je i dalje utočište ponekoj skitnici i »divlji« deponij, a turisti, koji se zaustavljaju ispred njega i stalno ga fotografiraju, i dalje se dive njegovoj arhitekturi, ali i čude se zašto takav hotel, u neposrednoj blizini mora, zjapi prazan i zapušten, umjesto da, kao nekad, prije stotinjak godina, ugošćava europski jet-set. Mira KRAJNOVIĆ ZELJAK Izvor: Novi list www.novilist.hr

Drvene kuće – Gradimo.hr

]]>