Strah od eksproprijacije zaustavio veća ulaganja u kampove

POREČ- Najveći hrvatski hotelijer, Riviera holding, u svoje će ugostiteljsko-turističke objekte u Poreču i Vrsaru u 2006. godini uložiti 71 milijun kuna. Plan ulaganja utvrdio je prošlog tjedna Nadzorni odbor društva, a okvirne informacije o zahvatima dobili smo od Tihomira Nikolaša, člana Uprave zaduženog za investicije.

Ovo je iznos bez tzv. investicijskog održavanja, a početno planirani bio je još veći, ali je Nadzorni odbor odustao od ulaganja u zahvate na zemljištu koje bi moglo biti predmetom eksproprijacije sukladno prijedlogu zakona o turističkom zemljištu, naglasio je Nikolaš. Riječ je prvenstveno o ulaganjima u kampove kao što je, primjerice, parcelizacija, tj. infrastrukturno uređenje čestica za kampiranje, a koja im država, ukoliko se usvoji predloženi zakon i zemljište bude podržavljeno, vjerojatno ne bi »priznala« kroz smanjenje buduće koncesije. Stoga će u taj vid smještaja jedina ulaganja biti obnova nekoliko postojećih sanitarnih čvorova, jednog u svakom kampu – Turistu, Istri, Solarisu i Lanternakampu, što će koštati ukupno 8,5 milijuna kuna.

Najveća ulaganja bit će u hotel Rubin u turističkom naselju Brulo. Kompletno će se obnoviti zajednički prostori hotela – ulaz, lobi, restoran u koji se uvodi »show cooking« (priprema hrane pred gostom) te djelomično sobe. U sve prostore uvodi se klimatizacija. Ovim zahvatima, vrijednim 20 milijuna kuna, Rubin će biti na razini »tri plus« zvjezdice, a marketinški ga Riviera pozicionira kao obiteljski hotel.

»Show cooking« uvodimo i u hotel Zagreb gdje ćemo kompletno obnoviti restoran, što će koštati šest milijuna kuna. Milijun i pol kuna namijenjeno je obnovi lobija hotela Kristal, a još toliko ulažemo u izradu projektne dokumentacije za generalnu rekonstrukciju i dogradnju hotela Tamaris na Lanterni. Sam zahvat bi trebao uslijediti na jesen, u investicijskoj »sezoni« 2006./2007. Na Lanterni ove zime nastavljamo djelomičnu obnovu apartmana da bismo zadržali kategorizaciju. Vrijednost tih radova na ukupno 250 apartmana i u njihovom okolišu jest deset milijuna kuna, obavijestio je Nikolaš uz napomenu da cijelo turističko naselje Lanterna valja podizanjem kvalitete repozicionirati na tržištu, ali je za to potrebno donijeti odgovarajuće urbanističke planove.

Zadržavajući dosegnutu kvalitetu plaža s Plavom zastavom i podižući je na ostalim, Riviera će duž cijelog priobalja koje ima u koncesiji te u okoliš ugostiteljskih objekata za sljedeću sezonu uložiti ukupno šest milijuna kuna. U samom Poreču ovaj će hotelijer nastaviti obnovu vile Polesini, nekadašnje depandanse Adriatic, koja će imati reprezentativnu namjenu. U tu zgradu na atraktivnoj lokaciji, na samom »vrhu« starogradskog poluotoka, bit će u 2006. uloženo 2,6 milijuna kuna. G. PRODAN Izvor:Glas Istre www.glasistre.hr

]]>